EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Salgótarján

Levéltári emlékezés a reformáció 500 évére

A Magyar Nemzeti Levéltár a Reformáció 500 éves évfordulója alkalmából számos programmal készül. Kiállítás nyílt Salgótarjánban „Vissza a forrásokhoz” címmel és átadták az „Utazás Wittenbergbe” tanulmányi verseny megyei legjobbjainak járó díjakat is.

Idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját. A Magyar Nemzeti Levéltár többek között a most Salgótarjánba érkezett országos vándorkiállítással emlékeztet a jelentős eseményre. A „Vissza a forrásokhoz” című tárlat megnyitóján Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója elmondta, hogy huszonegy levéltári intézmény iratanyagából, kilencvenhat szakember gyűjtése révén születtek meg a tablók. Hangsúlyozta, hogy a technikai kivitelezés hozzájárul a könnyű szállíthatósághoz, ezért a kiállítás sok helyre eljuthat. Hozzátette, hogy a bemutató nemcsak a reformáció kezdeteivel, hanem az elmúlt 500 évvel is foglalkozik.


Németh Judit református és Deme Károly evangélikus lelkész Gusztiné dr. Toronyi Judit igazgató társaságában a díjátadó után

Kihirdették a jubileumhoz kapcsolódó, „Utazás Wittenbergbe” elnevezésű verseny megyei fordulójának eredményét is. Az indulók közül középiskolai kategóriában a Bolyai János Gimnázium Holesné Csige Ilona által felkészített csapata nyert (csapattagok: Harazin Regina, Kovács Kinga Gabriella, Zsivera Lilla, Bozó Balázs), míg az általános iskolások között a Susán Balázs, Alb Levente, Fejérvári Bálint (SÁIK Székhelyintézmény) összetételű gárda diadalmaskodott, felkészítő tanáruk Majláth Gizella volt. Ők képviselik térségünket az országos döntőn, ahol a legjobbnak járó nyeremény egy wittenbergi utazás lesz.

A reformációhoz kapcsolódó eredeti dokumentumok nagy molinókon láthatók a salgótarjáni levéltárban

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.