2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Luxusvillában piheni ki a börtönt Tarsoly – Fotók!

Házi őrizetbe helyezte, de jeladó viselésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla Tarsoly Csabát, a Quaestor-ügy elsőrendű vádlottját, ezzel megszüntették a férfi közel két évig tartó előzetes letartóztatását. A pénzembert több mint 700 rendbeli csalással vádolják, de luxusvillájában várhatja az ügy következő tárgyalását.

Éves felülvizsgálaton bírálta felül április 4-én a Fővárosi Ítélőtábla a csalás miatt előzetes letartóztatásban tartott Tarsoly Csaba és társai fogva tartásának indokoltságáról szóló korábbi határozatot és úgy ítélték meg: a Quaestor-ügy eredményes vizsgálata akkor is befejezhető, ha Tarsolyt kiengedik a börtönből. Az indoklás szerint már előzetes letartóztatás nélkül, jeladóval felszerelve, házi őrizetben is biztosítható, hogy a vádlottak ne tudjanak elszökni, elrejtőzni. A Fővárosi Főügyészség egyelőre még nem döntötte el, hogy fellebbez-e a döntés ellen.


A budai luxusvillában elrendelt házi őrizet kényszerintézkedésnek aligha nevezhető Fotó: Mészáros Diána

 

Tarsoly a 210 milliárdos csalási ügy miatt két éve ült rács mögött, mert azzal vádolják, hogy 753 rendbeli csalást követett el, mintegy 77 milliárd forint értékben. Az ügynek több mint 30 ezer sértettje van.

Tarsoly Csaba – aki 2012-ben 5,8 milliárdos vagyonával a 108. leggazdagabb magyar volt – most II. kerületi luxusvillájában várhatja a következő tárgyalást. A Lokál úgy tudja, a Quaestor-botrány főhősének a börtönben sem volt rossz dolga: egy személyautónyi holmival távozott az előzetesből. Zárkájában lapos tévé és a büntetés-végrehajtás által biztosított számítógép is rendelkezésére állt.


Szerettük volna, ha hazatérése alkalmából néhány szóval ő is elmondaná az üggyel kapcsolatos álláspontját, de sem ügyvédjén keresztül, sem hozzá becsengetve nem tudtuk neki feltenni kérdéseinket. Az erdei úton álló luxusvilla környékén a madár se járt, még a szemközti építkezés munkásainak is nyoma veszett, csak a szomszédos venezuelai nagykövetségi rezidenciáról kiszűrődő fűnyíróberregés zavarta meg az utca tökéletes idilljét. Szabadulása után, kedden még egy rendőrautó állt a villa előtt, szerdán azonban már nem. Mindez arra utal, hogy nem rendeltek el 24 órás rendőri őrizetet, csupán folyamatos rendőri megfigyelést, így néhány óránként ellenőrzik, hogy Tarsoly valóban nem hagyta el otthonát.

A Nagy Testvér figyel

A házi őrizet során alkalmazott jeladó két külön funkcióval ellenőrzi a házi őrizetes mozgását. A kijelölt lakásban elhelyezett „beltéri egység” már akkor jelzést küld az ügyben illetékes rendőri szerv tevékenységirányítási központjának számítógépére, ha az őrizetes elhagyja a lakást. Ezt a jeladást vibrálással jelzi a gyanúsítottnak is. Az őrizetes alapesetben csak akkor hagyhatja el a lakást, ha erre az elrendelő szervtől engedélyt kap (mondjuk orvosi vizsgálat miatt). Ha engedély nélkül távozik, azonnal nyomába erednek, ha engedéllyel hagyja el a lakást, mozgását folyamatosan nyomon követik a GPS-jeladó segítségével, amely azonnal „szabotázs” jelzést ad, ha az őrizetes testéről megpróbálják azt eltávolítani.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek