2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Győr

Maci tortát kap a kulturális díj nyertese

Tavaly hunyt el Bedi Eszter súgó. Barátai nem feledik a csupa mosoly lányt, emlékét nemcsak szívükben ápolják: Venczel-Kovács Zoltán színész és Tóth Zoltán fotós díjat alapított, amellyel a kulisszák mögött dolgozókat ismerik el. Nemrég a jelöltek névsorára és a fődíjra is fény derült.

– Amikor augusztus végén Eszti az égi társulatba költözött, el kellett gondolkodnunk, hogyan tovább. Később leültünk Venczel-Kovács Zolival, és csatlakozott hozzánk Lengyel Józsi is (a Torta és Karamell Szalon tulajdonosa – a szerk.), és együtt találtuk ki a részleteket – kezdte Tóth Zoltán fotós a Vaskakas Bábszínházban tartott sajtótájékoztatón, ahol nem csupán a sajtó munkatársai, hanem barátok is részt vettek.


A sajtótájékoztatón a két alapító, a jelöltek és barátok
Fotó: Marcali Gábor

Az ötletgazdák azokat szeretnék kitüntetni, akik a Győri Nemzeti Színház és a Vaskakas Bábszínház kulisszái mögött dolgoznak, nélkülük ugyanis egyik este sem mehetne fel a függöny. Bedi Eszti mindkét intézményben dolgozott. A színháznak élt, imádta a teátrum világát, és részt vett szinte minden győri rendezvényen, ami ezekhez kötődött.

– Együtt álmodtuk meg a Tartalmas Tábort is, amit idén kilencedik alkalommal szervezünk meg, visszük tovább, hiszen Eszti is így akarná – mondta el Venczel-Kovács Zoltán színész.


A háttérben munkálkodókat nyolc csoportra bontották: a hangosítók, világosítók, fodrászok, öltöztetők, díszítők, kellékesek, valamint a súgók-asszisztensek és az ügyelők közül sorsoltak egy-egy munkatársat. Ők a jelöltek, akik közül a közönség internetes szavazással választhatja ki, ki kapja az első Bedi Eszti-emlékdíjat.

Venczel-Kovács Zoltán színész és Tóth Zoltán fotós alapította a díjat
Fotó: Marcali Gábor

A jelöltek névsora: Bazsóné Pongrácz Eszter fodrász, Abdai Bálint hangosító, Fehér Zoltán kellékes, Barti László díszítő, Baracsi Orsolya jelmeztervező, Vlasics Rita súgó, Karácsony Angéla ügyelő a Győri Nemzeti Színházból és Horváth Bálint, a Vaskakas világosítója.

Bedi Esztiről szakma- és városszerte mindenki tudta, hogy nagyon szereti a mackókat, ezért az április közepén kezdődő szavazás nyertese egy Lengyel József cukrászmester által készített mackó formájú tortát kap. Külön érdekesség, hogy az édességet Eszter kedvenc süteménye, a Jamaica ihlette, melyet a cukrász augusztus végén Miss Jamaicára keresztelt, hiszen Esztert is így szólította.

Venczel-Kovács Zoltán, Lengyel József és Tóth Zoltán Bedi Eszti kedvencével: a macival és a sütivel
Fotó: Marcali Gábor

A győriek lokálpatriotizmusát, érzékenységét és a jó ügyek mellé való hozzáállását is mutatja, hogy több cég, magánszemély is támogatja a kezdeményezést, így számos ajándék talál majd gazdára a június 12-i gálán, amelyen Eszti művész barátai lépnek fel. Itt lesz többek között Szulák Andrea, Bereczki Zoltán, Simon Kornél, Tunyogi Bernadett, Fehér Adrienn, Győrből pedig Járai Máté, Nagy Balázs, Mihályi Orsolya, Ungvári István, Jáger András és természetesen Venczel-Kovács Zoltán is színpadra lép a Vaskakas Művészeti Központban.

– Szeretnénk tovább éltetni a „bedieszti” jelenséget. Ismerte és szerette őt a fél város. Győr új kulturális díjának üzenete az is, hogy figyeljünk jobban egymásra minden egyes nap – hangsúlyozták a díj életre hívói.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.