2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb

Magyar Levente: közvetlen légijárat indul Koszovó és Magyarország között

Közvetlen légijárat megindításáról is tárgyalt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kedden Koszovóban, a héten induló Budapest-Pristina járatot a magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság fogja üzemeltetni.

Az államtitkár Pristinából az MTI-nek telefonon elmondta, a közvetlen légi összeköttetés a magyar kormány finanszírozásával valósul meg, a járatok heti kétszer fognak közlekedni.


Kiemelte: most tartotta első, alakuló ülését a Magyar-Koszovói Gazdasági Vegyes Bizottság, az ülésen számos projektről, és komoly magyar befektetési lehetőségekről is szó esett. A tervek szerint a bizottsági üléseket a jövőben rendszeresítik.

Tájékoztatott arról is, hogy a koszovói kormánnyal aláírt 62 millió eurós hitelmegállapodás értelmében infrastrukturális beruházásokat valósítanak majd meg, a kamatmentes magyar hitel a magyar vállalatoknak nyújt kivitelezési lehetőséget Koszovóban.

Tárgyalnak a koszovói nemzeti futballstadion megépítéséről is, mert az ország válogatottja stadion hiányában jelenleg Albániában játssza a mérkőzéseit. A stadion építését szintén magyar hitelből finanszíroznák, és magyar építőipari cégek bevonásával épülhet meg. Erről még nincs megállapodás, de a legjobb ajánlatra törekednek – ismertette.

Kitért arra is, hogy 50-re emelték a következő tanévtől a Stipendium Hungaricum keretében Magyarországon tanuló koszovói hallgatók létszámát.

Magyar Levente féltucatnyi koszovói vezetővel tekintette át az aktuális témákat, így a kulturális, ifjúsági és sportminiszterrel, a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszterrel, a pénzügyminiszterrel és magyar-koszovói üzleti fórumot is szerveztek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.