2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Tatabánya

Majdnem nyár a turulnál!

Hirtelen és forrón köszöntött be a tavasz országszerte. Így Tatabányán sem volt meglepő, hogy az első áprilisi hétvégén több ezren siettek ki a természetbe.

Városunkban az Árpád tér szökőkútjai, a Csónakázó-tó és a játszóterek mellett természetesen a Turul-parkerdő és környéke volt a családok legnépszerűbb célpontja a forró hétvégén.


Mindig jó feljönni ide, a turulmadár közvetlen árnyába, ahová most a tumultust elkerülendő gyalog sétáltunk fel a gyerekekkel – mondta el Berecz Péter, aki családjával a Ranzinger Vince kilátót vette célba. – Szerencsére innen, a lépcsőtől mind a Szelim-barlang, mind a kilátó elérhető távolságban van, ezért mindkét látványosságot elérjük a mai délutánon.

Mások a turulmadár sziklái nyújtotta látnivalót csodálták.


– Fantasztikus, hogy tiszta időben akár Pannonhalmáig is ellátni innen, a Kő-hegyről. Déli irányban a Bakonyban, nyugat felé pedig a sík vidékben gyönyörködhetünk – vetette fel Szabó Imre, aki negyven éve rendszeresen járja a környék erdeit. Nagyon várja az április 15-én rendezendő Gerecse 50 teljesítménytúrát, amelynek valamelyik kisebb távját szeretné végigsétálni idén. Hozzátette: – Az ötveneshez jelenleg nincs meg a kondi.

Sokan nem is a panoráma, hanem inkább a szabadidős programok miatt járnak fel a hegytetőre. Enikő és Péter a tavaly megnyitott via ferrata, azaz a vasalt hegymászó út miatt jön el rendszeresen Tatabányára.

– Már két utat kipróbáltunk a háromból, de nem kapkodunk – mondják, majd hozzáteszik: nagyon kedvelik az országszerte is kuriózumnak számító utakat.

Sok fiatal és kevésbé fiatal tüzet rak a fák között kijelölt helyeken. A szalonna mellett van, aki grillrácsot hoz magával, és pácolt húst készít a haverokkal vagy a családdal. A túrázók tesznek egy kört a kilátó felé vagy a ma is divatos, különböző koordináták alatt elrejtett geoládákat keresgélik. Láthatóan valamennyi kiránduló jól érzi magát az első, nyárias tavaszi hétvégén. Csak egy dolog nem érthető: sokan úgy jönnek fel a hegyre, a friss levegőre, hogy miután kiszállnak az autóból, azonnal rágyújtanak egy cigarettára. Vagy többre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek