2019. február 22., péntek
Gerzson

Külföld

Malala lett minden idők legfiatalabb béke-küldöttje

A béke küldöttjévé nevezte ki hétfőn a Nobel-békedíjas, pakisztáni Malala Juszafzait az ENSZ főtitkára.

Az immár 19 éves pakisztáni lány már az évtized elején küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért, ám a szélsőséges iszlamista tálibok ezért 2012-ben fejbe lőtték (éppen akkor, amikor szülőföldjén, a Szvat-völgyben kilépett az iskolából). Nemzetközi segítséggel kezelték Londonban, s azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. Könyvet írt, iskolát alapított, Nobel-békedíjjal és Szaharov-díjjal tüntették ki.


António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn ünnepélyes ceremónia keretében bízta meg őt a világszervezet nevében, hogy a béke küldöttje legyen. Az ENSZ New York-i székházban tartott ünnepségen Guterres Juszafzai kitartását és a béke iránti megingathatatlan elkötelezettségét méltatta.”Te nem egyszerűen hős vagy, hanem mélyen elkötelezett és nagylelkű ember is” – fogalmazott az ENSZ-főtitkár.

Az ENSZ békeküldöttjeinek elsődleges megbízatása, hogy nemzetközi ismertségük révén népszerűsítsék a világszervezet tevékenységét.

A 19 esztendős Malala Juszafzai a legfiatalabb ember, akit valaha is megbíztak az ENSZ-nek ezzel az erkölcsi tekintélyt kifejező feladatával. Tizenhét évesen ő volt a világ legfiatalabb Nobel-békedíjasa is.

Kapcsolódó Cikkek