EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Székesfehérvár

Másolatot készítenek a székesegyház homlokzati szobrairól  

Huber János Pál szobrászművész 1773-ban készült Szent István- és Szent Imre-szobrát daruval emelték le április közepén a székesfehérvári Szent István király-székesegyház homlokzatáról.

A II. világháborúban elpusztult Szent László-szobrot 1960-ban Antal Károly szobrászművész pótolta, ezért arról nem készül másolat Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Mivel a közel kétszázötven esztendős szobrok porózus kőanyaga fokozott védelemre és folyamatos karbantartásra szorul, restaurátorok másolatot készítenek róluk, melyeket a nyár elején helyeznek el a székesegyház homlokzatán.


Az eredeti szobrok a püspöki palota tavaly felújított kertjébe kerülnek, ahol megfelelő védelmet biztosítanak számukra. A folyamatos gondos karbantartás még hosszú ideig garantálhatja az eredeti barokk kori műalkotások megmaradását. A II. világháborúban elpusztult Szent László-szobrot 1960-ban Antal Károly szobrászművész pótolta, ezért arról nem készül másolat – tájékoztatta a nyilvánosságot Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója.

Az 1938-ban megszervezett Egyházmegyei Múzeum a székesegyházi kincstár javain túl a plébániák liturgikus remekeit is a nagyközönség elé tárta, bemutatva ezzel egy egész terület hitéletének tárgyi emlékeit. Az 1998-ban újjászervezett kiállítás új helyen, a püspöki palotával szemközt, a hajdani ferences kolostor emeleti részén hasonló tematikával várja a látogatókat. Az elsősorban a liturgikus ötvös- és textiltárgyakra, valamint festményekre és szobrokra koncentráló törzsanyag 2009 nyarától megújult formában látogatható. A gyűjtemény legértékesebb megtekinthető darabja Szent István király fejereklyetartója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.