2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb XXII.kerület

Még Landthaller működteti az első benzinkutat

A 70-esen, a régi Balatoni úton ma is működik Budapest első benzinkútja, amelyet 80 évvel ezelőtt nyitott meg Landthaller Tasziló. A benzinkutat ma is Taszi bácsi vezeti, igaz, ő már az eredeti tulajdonos fia. Tizenhat évesen örökölte meg a kutat édesapjától, és 88 évesen még mindennap ott van, nyitástól zárásig. Taszi bácsit mi is meglátogattuk.

Budapest első, ma is működő benzinkútja már valami itt felejtett történelmi ereklyének számít a nagy kutak mellett. Nem véletlen, hogy a buszmegálló is a Budatétényi benzinkút nevet kapta.


– 1936-ban kezdték itt építeni az utat, ez volt az első szilárd burkolatú út, a családi birtok közepén. Édesapám felismerte az ebben rejlő lehetőséget, és belevágott egy benzinkút létrehozásába. Ezt és az autóműhelyt örököltem meg tőle, és vettem át a munkát 16 évesen, hogy anyámat és húgomat el tudjam tartani – mesélte Taszi bácsi, aki csak reméli, hogy ugyancsak Tasziló nevű fia majd tőle is átveszi a stafétabotot és tovább működteti a családi vállalkozást.

– A háború után kitettek minket, az Áfor üzemeltette a kutat, de a birtoktól nem tudtak megfosztani, mert ügyesen három részre osztattam az anyám, a húgom és magam között. Ez alatt az idő alatt elmentem dolgozni, az államosítás idején bérleti díjat sem fizettek nekünk, de aztán ezt visszapereltem. Nem volt könnyű az élet, de valahogy mindig boldogultunk – mondta Taszi bácsi, aki gondosan őrzi a benzinkút és a család történetének emlékeit, fotóit.


– Nyolcvan méterre lakom, két bottal még át tudok jönni reggel 7-re, és itt vagyok este 6-ig. Ez az életem, amíg tudom, csinálom.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.