2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb XXII.kerület

Még Landthaller működteti az első benzinkutat

A 70-esen, a régi Balatoni úton ma is működik Budapest első benzinkútja, amelyet 80 évvel ezelőtt nyitott meg Landthaller Tasziló. A benzinkutat ma is Taszi bácsi vezeti, igaz, ő már az eredeti tulajdonos fia. Tizenhat évesen örökölte meg a kutat édesapjától, és 88 évesen még mindennap ott van, nyitástól zárásig. Taszi bácsit mi is meglátogattuk.

Budapest első, ma is működő benzinkútja már valami itt felejtett történelmi ereklyének számít a nagy kutak mellett. Nem véletlen, hogy a buszmegálló is a Budatétényi benzinkút nevet kapta.


– 1936-ban kezdték itt építeni az utat, ez volt az első szilárd burkolatú út, a családi birtok közepén. Édesapám felismerte az ebben rejlő lehetőséget, és belevágott egy benzinkút létrehozásába. Ezt és az autóműhelyt örököltem meg tőle, és vettem át a munkát 16 évesen, hogy anyámat és húgomat el tudjam tartani – mesélte Taszi bácsi, aki csak reméli, hogy ugyancsak Tasziló nevű fia majd tőle is átveszi a stafétabotot és tovább működteti a családi vállalkozást.

– A háború után kitettek minket, az Áfor üzemeltette a kutat, de a birtoktól nem tudtak megfosztani, mert ügyesen három részre osztattam az anyám, a húgom és magam között. Ez alatt az idő alatt elmentem dolgozni, az államosítás idején bérleti díjat sem fizettek nekünk, de aztán ezt visszapereltem. Nem volt könnyű az élet, de valahogy mindig boldogultunk – mondta Taszi bácsi, aki gondosan őrzi a benzinkút és a család történetének emlékeit, fotóit.


– Nyolcvan méterre lakom, két bottal még át tudok jönni reggel 7-re, és itt vagyok este 6-ig. Ez az életem, amíg tudom, csinálom.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.