EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Egyéb Szolnok

Megérkeztek az első fecskék

Szolnokon négy fecskefaj él, ám az egyik csak külsejében hasonlít fecskére, a kolibrik rokona.

Tavaly a Körös-Maros Nemzeti Parkban már március 18-án találkoztak a füsti fecskék Afrikából visszatért első példányaival. Idén tovább kellett várni az észlelésükre, amit április 3-án a Vidéki élet Facebook-csoportban tett közzé Lucza Imre Várpalotáról, ezt írva: „Megjött az első fecske, Isten hozta! Itt köröz felettünk, várjuk a társait is. Van vagy 10 fészek az ólaknál, reméljük, idén is benépesítik. Tavaly is kétszer költöttek.”


Először a füsti és molnárfecskék érkeznek. A két fajt gyakran összekeverik, pedig jól megkülönböztethetők. A füsti fecskék jellemzően tanyákhoz, állattartó telepekhez kapcsolódnak, szeretik a jószágok közelségét, ahol több rovart zsákmányolhatnak. Farkuk villás és hosszabb, mint a többi fajé. A molnárfecskék inkább a nagyobb városokban fordulnak elő, általában több százas tömegekben telepeknek meg a paneltömbökön, középületeken.

Partifecskék (Riparia riparia) repülnek szép sorban MTI Fotó: Bugány János

 

Ám van két másik fecskefaj is, Szolnokon is találkozhatunk velük. A sarlósfecskék a magas panelházak réseiben, illesztéseiben fészkelnek. Felhőben, sivítva köröznek a 24 emeletes ház körül. Alakjuk íves szárnyuk miatt sarlóra emlékeztet. Megjelenése a fecskfefajokra emlékeztet, de testalkata a hasonló életmódból eredeztethető evolúció eredménye, valójában a kolibrikkel áll rokonságban. A partifecskék függőleges homokfalakba vájják fészküket. Egykor a Tisza menti partfalakban is tömegével fészkeltek, ám mára megtizedelődött az állomány.


Az utóbbi évtizedekben jelentősen megcsappant a fecskék állományának száma hazánkban. Magyarországon 2015-re a magyarországi füsti- és molnárfecske-állomány felére, a tiszai partifecskéké pedig a korábbi állomány alig 10 százalékára csökkent. Az állatvédők ezért összefogást sürgetnek a szúnyogokat és más kártékony bogarakat pusztító fecskék védelmében a márciustól májusig tartó kiemelt fecskevédelmi időszakban is.

Füstifecske MTI Fotó: Oláh Tibor

 

A fecskék állománycsökkenésének megállítása szempontjából fontos a meglévő aktív természetes fészkek, fészektelepek fokozott védelme, illetve ezek mellé műfészkek kihelyezése, április közepétől június végéig sárgyűjtőhelyek létesítése és fenntartása, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelése. Vigyázzunk rájuk…

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.