2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Szolnok

Megérkeztek az első fecskék

Szolnokon négy fecskefaj él, ám az egyik csak külsejében hasonlít fecskére, a kolibrik rokona.

Tavaly a Körös-Maros Nemzeti Parkban már március 18-án találkoztak a füsti fecskék Afrikából visszatért első példányaival. Idén tovább kellett várni az észlelésükre, amit április 3-án a Vidéki élet Facebook-csoportban tett közzé Lucza Imre Várpalotáról, ezt írva: „Megjött az első fecske, Isten hozta! Itt köröz felettünk, várjuk a társait is. Van vagy 10 fészek az ólaknál, reméljük, idén is benépesítik. Tavaly is kétszer költöttek.”


Először a füsti és molnárfecskék érkeznek. A két fajt gyakran összekeverik, pedig jól megkülönböztethetők. A füsti fecskék jellemzően tanyákhoz, állattartó telepekhez kapcsolódnak, szeretik a jószágok közelségét, ahol több rovart zsákmányolhatnak. Farkuk villás és hosszabb, mint a többi fajé. A molnárfecskék inkább a nagyobb városokban fordulnak elő, általában több százas tömegekben telepeknek meg a paneltömbökön, középületeken.

Partifecskék (Riparia riparia) repülnek szép sorban MTI Fotó: Bugány János

 

Ám van két másik fecskefaj is, Szolnokon is találkozhatunk velük. A sarlósfecskék a magas panelházak réseiben, illesztéseiben fészkelnek. Felhőben, sivítva köröznek a 24 emeletes ház körül. Alakjuk íves szárnyuk miatt sarlóra emlékeztet. Megjelenése a fecskfefajokra emlékeztet, de testalkata a hasonló életmódból eredeztethető evolúció eredménye, valójában a kolibrikkel áll rokonságban. A partifecskék függőleges homokfalakba vájják fészküket. Egykor a Tisza menti partfalakban is tömegével fészkeltek, ám mára megtizedelődött az állomány.


Az utóbbi évtizedekben jelentősen megcsappant a fecskék állományának száma hazánkban. Magyarországon 2015-re a magyarországi füsti- és molnárfecske-állomány felére, a tiszai partifecskéké pedig a korábbi állomány alig 10 százalékára csökkent. Az állatvédők ezért összefogást sürgetnek a szúnyogokat és más kártékony bogarakat pusztító fecskék védelmében a márciustól májusig tartó kiemelt fecskevédelmi időszakban is.

Füstifecske MTI Fotó: Oláh Tibor

 

A fecskék állománycsökkenésének megállítása szempontjából fontos a meglévő aktív természetes fészkek, fészektelepek fokozott védelme, illetve ezek mellé műfészkek kihelyezése, április közepétől június végéig sárgyűjtőhelyek létesítése és fenntartása, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelése. Vigyázzunk rájuk…

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.