EUR: 323,07 Ft
CHF: 276,84 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Külföld

Meghalt az ukrajnai EBESZ megfigyelői misszió egyik tagja

Meghalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja, egy német megfigyelő megsebesült, amikor gépkocsijuk járőrözés közben aknára hajtott – derült ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vasárnapi Twitter-bejegyzéséből.

“A kolléga halála sokk az egész EBESZ számára” – írta a mikroblogon Kurz, és a történtek “maradéktalan kivizsgálását” szorgalmazta. Jelenleg Ausztria tölti be az EBESZ soros elnökségi tisztségét.


Az eset a szeparatisták ellenőrzése alatt álló Luhanszk közelében, Prisib település mellett történt.

Az Interfax orosz hírügynökség arról adott hírt, hogy az EBESZ két járőröző megfigyelője megsérült a háborús Kelet-Ukrajnában, amikor járművük Luhanszk környékén aknára futott és felrobbant. A történteknek valószínűleg halálos áldozata is van – folytatta az Interfax.

Az ukrajnai missziót vezető török diplomata, Ertugrul Apakan Kurznak telefonon elmondta, hogy több mint 600 fegyvertelen megfigyelő teljesít szolgálatot a konfliktusövezetben a fegyverszünetet felügyelendő.

Az ukrajnai konfliktusban 2014 áprilisa óta több mint tízezren vesztették életüket. Az Európai Unió átfogó szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben a szakadárok támogatása miatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zuhanórepülésben a Netflix

  Zuhanórepülésben a Netflix

  Miután a vártnál kevésbé nőtt a Magyarországon is jelen lévő amerikai Netflix internetes tartalomszolgáltató felhasználóinak száma a második negyedévben, zuhant a cég árfolyama a New York-i tőzsdén.

 • Íme Putyin és Trump nyilatkozata a csúcstalálkozóról

  Íme Putyin és Trump nyilatkozata a csúcstalálkozóról

  Ne hagyjuk, hogy országaink viszonya az amerikai vizsgálatok foglya legyen – mondta a többi között Vlagyimir Putyin orosz elnök a Fox televíziónak a Donald Trump amerikai elnökkel tartott csúcstalálkozója után, még Helsinkiben adott, az Egyesült Államokban hétfőn elhangzott interjújában.

 • Turistahajóra zuhant a vulkánból kiömlő láva

  Turistahajóra zuhant a vulkánból kiömlő láva

  A Hawaii Nagy Szigetén (Big Island) tomboló Kilauea vulkán lávakitörése egy turistahajóra zuhant hétfőn, a helyi hatóságok – korábbi jelentésüket módosítva – azt közölték, hogy 23-an sérültek meg.