2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Külföld

Meghalt az ukrajnai EBESZ megfigyelői misszió egyik tagja

Meghalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja, egy német megfigyelő megsebesült, amikor gépkocsijuk járőrözés közben aknára hajtott – derült ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vasárnapi Twitter-bejegyzéséből.

“A kolléga halála sokk az egész EBESZ számára” – írta a mikroblogon Kurz, és a történtek “maradéktalan kivizsgálását” szorgalmazta. Jelenleg Ausztria tölti be az EBESZ soros elnökségi tisztségét.


Az eset a szeparatisták ellenőrzése alatt álló Luhanszk közelében, Prisib település mellett történt.

Az Interfax orosz hírügynökség arról adott hírt, hogy az EBESZ két járőröző megfigyelője megsérült a háborús Kelet-Ukrajnában, amikor járművük Luhanszk környékén aknára futott és felrobbant. A történteknek valószínűleg halálos áldozata is van – folytatta az Interfax.

Az ukrajnai missziót vezető török diplomata, Ertugrul Apakan Kurznak telefonon elmondta, hogy több mint 600 fegyvertelen megfigyelő teljesít szolgálatot a konfliktusövezetben a fegyverszünetet felügyelendő.

Az ukrajnai konfliktusban 2014 áprilisa óta több mint tízezren vesztették életüket. Az Európai Unió átfogó szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben a szakadárok támogatása miatt.

Kapcsolódó Cikkek