EUR: 323,80 Ft
CHF: 287,73 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Hódmezővásárhely

Meghitt találkozás Csikós Andrással

Kiállítással tisztelegtek a 70 évvel ezelőtt született Csikós András vásárhelyi festő emléke előtt – 158 alkotást bemutató tárlat nyílt az Alföldi Galériában.

„Micsoda hívságos valami a festészet: olyan dolgok hasonlóságával vívja ki bámulatunkat, amelyeket egyáltalán nem bámulunk eredeti alakjukban!” – idézte megnyitó beszédében Blaise Pascal szavait dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.


Dr. Nagy Imre múzeumigazgató

Csikós Andrást sohasem vonzotta a csillogás. Egy szoba málló vakolattal, egy eső áztatta utca, egy kedvesen ismerős, düledező tanyaépület sokkal gyakrabban vált az ecsete nyomán művészi alkotássá. Olyan dolgok ezek, amelyeket mi, hétköznapi halandók sokszor észre sem veszünk. Azonban Csikós András (1947–2006) képes volt arra, hogy ezeket a dolgokat láttassa velünk. Nem is akárhogyan.

Csikós András (1947-2006) vásárhelyi festő idén lenne 70 éves.

A Hódmezővásárhelyen született festő tehetsége már korán megmutatkozott, egyenes út vezetett a Füstös Zoltán irányítása alatt működő művészeti körhöz, amely meghatározó élmény volt az életében. Majd a szegedi tanárképző rajz szakára került.


A csillogás sosem vonzotta a festőt.

Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere a tárlat megnyitóján elmesélte, hogy ő maga itt, ekkor találkozott először Csikós Andrással, hiszen az ének és a rajz tanszék egymás mellett volt. A polgármester beszédében kitért az életút legfontosabb momentumaira. Csikós András művészetében a ’80-as években jött a váltás, amikor megpróbált szakítani azzal, hogy őt „tanyafestőnek” bélyegezzék, és más témák, más ecsetkezelés, más színválasztás lett a sajátja. A tájképek mellett gyakran festett csendéleteket. A családtagok is rendszeresen szolgáltattak témát: az élet meghitt pillanatai, egy-egy használati tárgy, a festőnek kedves emberek portréi.

Almási István polgármester barátjaként beszélt Csikós Andrásról.

A 158 festményt és grafikát felvonultató, Találkozás című tárlaton a hatalmas életmű majd minden szegmenséből láthatunk alkotásokat, amelyek mind magángyűjteményből származnak.

A kiállítás július 2-ig látogatható az Alföldi Galériában.

A család is több festménnyel járult hozzá a kiállítás megszületéséhez. Elmondásuk szerint a kiállítótérben ők is találtak olyan alkotást, amelyet korábban soha nem láttak, így ebből a szempontból is óriási öröm számukra a tárlat.

Csikós János (Csikós András testvére) és felesége, Csikósné Váradi Andrea

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.