EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Szombathely

Megszállottság és megnyugvás

Trabantok, Wartburgok, Ladák, Volgák, Moszkvicsok, régi Mercedesek, Jaguarok, Porschék dübörgésétől, pöfékelésétől lesznek hangosak Szombathely utcái. Május elsején immár ötödik alkalommal rendezik meg a veterán járművek felvonulását.

Kicsit csattognak, kicsit lassúak, de még mindig működnek. Elődeink – még a számítógépek világa előtt – egyszerű, de megbízható technológiával terveztek és építettek autókat, motorokat. Ha valaki kellően kiismeri őket, a hibáik kijavíthatóak, megszerelhetőek. Ez lehet az egyik titka annak, hogy miért szerethetők annyira a veterán járművek. A másik, hogy minden megtett kilométerben, minden egyes karcolásban benne van a múltunk: ezzel jártak déd- és nagyszüleink, ilyennel utaztunk gyermekkorunkban. Kuglicz J. Attila, az Old Timer Autó-Motor Club elnöke is így csöppent ebbe a világba.


Kétszáz veterán járművet várnak a május elsejei felvonulásra Fotó: HE

– Az ember először talán csak felidézi, hogy milyen autója volt a nagypapájának, majd meglát egyet és megdobban a szíve. Aztán elhivatottá, megszállottá válik, és ebbe nem kevés időt, energiát, pénzt képes fektetni. Ez megszállottság, de amikor felvesszük a micisapkát és a babos kendőt, rájövünk, hogy a múltunkban alapozódik meg a jövőnk – fogalmazott. Hozzátette: ez egy kis megnyugvást jelent a mindennapok rohanásában még akkor is, ha gyertyát kell cserélni szakadó esőben, könnyen defektet lehet kapni egy harmincéves autóval, vagy el kell vontatniuk egymást.

Megidézett történelem: a korhű öltözetről sem feledkeznek meg Fotó: HE

Május elsején Szombathelyen is megelevenedik, kézzelfoghatóvá válik a múlt: immár ötödik alkalommal vonulnak végig veterán járművek a város utcáin. Reggel kilenckor a fúvósok és a Klapka György Lovas Polgárőr- és Hagyományőrző Egyesület huszárjai nyitják a sort, majd a tervek szerint felbőg egy százéves stabil motor, amelynek csattogó hangja messzire viszi: elindul a kétszáz járműből álló menet. – Az egyesület 98-as megalakulása után mindig is volt itt-ott felvonulás, de kinőtte magát, így rendszeresítettük az időpontot és a helyszínt. A felvonulás a belváros legszebb részeit érinti: a Szent István parkból indul, majd áthalad a Brenner Tóbiás és Jókai utcán, valamint a Bartók Béla körúton – mondta Kuglicz J. Attila.


A legtöbb klasszikus az 1945–1950-es években készült, de 30, sőt 60 éves járművek is láthatóak lesznek. – Ezek különlegessége, hogy akkoriban jóformán nem készült két egyforma autó. Régen a kocsiépítők fogatokat építettek, az autógyártók pedig alvázakat, motorokat, ezért volt az 1900-as évek elején annyiféle és -fajta autó. Jóformán nem volt két egyforma jármű. A futószalagszerű, azonos termelést a Ford honosította meg először Amerikában a Galamb József tervezte Ford T-modellel – emlékeztetett Kuglicz J. Attila. Szólt arról is, hogy Szombathely 1901-ben majdnem bekapcsolódott a járműgyártásba. Az öntöde miatt jártak itt angol befektetők, itt gyártották volna az alvázakat, futóműveket. Nem véletlenül: elődeink olyan öntöttvas futóművet tudtak gyártani, amely a merevsége ellenére elég rugalmas volt az akkori, nem túl jó minőségű utakhoz.

Nem száguldanak, de megbízhatóak Fotó: HE

Az autók és a motorok végül az emlékmű alatti és az uszoda előtti parkolóba érkeznek, ahol közelebbről is megnézhetik a járgányokat az érdeklődők. A rendezvényre kilátogatókat igazi majális várja majd, természetesen nem hiányozhat a virsli, a sör és az üdítő sem.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.