2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Veszprém

Megújul a Szilágyi

Az eredeti állapot helyreállítása mellett szebb udvarokkal és menzával is gazdagodni fog a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, ahol utoljára 2004-ben zajlott jelentős felújítás, amikor akadálymentesítették az épületet.

Most lehetőség nyílik pályázati úton az iskola renoválására: 2016 végén a kormány összesen 54 milliárd forintot juttatott az egyházi iskolák felújítására, ennek köszönhetően újulhat meg több nevelési-oktatási intézmény Veszprém Főegyházmegyében.


Az iskola homlokzata hangsúlyos része a városképnek (fotó: Domján Attila)

Az iskola életében az egyik legnagyobb problémát jelenleg a Jeruzsálemhegy felől érkező és felgyülemlő csapadék okozza, így a renoválás során teljes mértékben elvégeznék az épület vízszigetelését, emellett pedig új nyílászárókat is kaphat az iskola. A tervek szerint eredeti állapotába állítanák vissza az épületet: restaurálnák a falakon található díszítőelemeket, illetve az utcafronti és a beltéri homlokzatokat is felújítanák – mondta el Halmay György igazgató.

Az oktatási intézmény egyelőre nem rendelkezik saját menzával, az ebéd elfogyasztásához a diákoknak el kell menniük a belvárosba. A jövőben azonban ezt is megoldanák, és a tetőtér beépítésével egy melegítőkonyhás, 400 fő befogadására alkalmas diákmenzát hoznának létre.

Az iskola udvarai is megújulnak (fotó: Domján Attila)

Barátságosabb lesz a két udvar is, amelyeket sportolásra alkalmas burkolattal fednek le, és itt-ott növényekkel ültetnek be, valamint kültéri játszóeszközöket is elhelyeznek. A tervekben szerepel még egy új kazán beépítése, valamint a vizesblokkok bővítése és az egykori rendház helyén új szaktantermek kialakítása.

A renoválás tervezett költsége nettó 299 millió forint, a munkálatokat előreláthatóan a közbeszerzési eljárás után, a nyári szünetben kezdik meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.