2019. február 15., péntek
Georgina, Kolos

Egyéb Sopron

Megvan a bűvös hetes

Imponáló magabiztossággal húzta be idén hetedik Magyar Kupa-győzelmét az Uniqa-Sopron női kosárlabda-együttese, így a serleg visszakerült a leghűségesebb városba. Török Zoltán ügyvezető igazgató szerint ezzel a motivációval a bajnoki arany is meglehet.


– 
Régi résztvevője a Sopron a Magyar Kupa-döntőknek, de a mostani cím a legsimábbak közé tartozik.


– Ez a cím illeszkedik abba a sorba, amit az elmúlt évtizedben a Magyar Kupában teljesítettünk, hiszen tizenkettedik alkalommal jutottunk be a döntőbe. Ez sok mindent elmond arról a szakmai munkáról, ami nálunk folyik. Természetesen nagy öröm, hogy ez a zsinórban tizenkettedik kupadöntő sikerrel zárult. Azt hiszem, ez egyfajta gyógyír a balul sikerült nemzetközi kupaszereplésre, és jó érzés, hogy tudjuk újra és újra bizonyítani: a csapat kiemelkedik a magyar mezőnyből.

Így ünnepeltek a lányok
Fotó: Pados Noel

–  Minek tudható be, hogy ilyen magabiztosan nyertek a lányok?


– Erről talán Sterbenz László többet tudna mondani, hiszen mégiscsak ő ennek a sikernek a kovácsa. A kupagyőzelem kulcsa az volt, hogy erre a hétvégére a csapat rendkívüli módon összeszedte magát, koncentrált volt, és olyan motivációs szintre jutott, amely egész évben elvárható lett volna tőlünk.

Török Zoltán büszke arra, hogy ilyen eredményes a klub
Fotó: Pados Noel

– Ezek után mire lehet számítani az együttestől a bajnokság utolsó szakaszában, amikor a legfontosabb találkozók jönnek? 

– A kupadöntő abszolút optimizmussal tölt el. Annak ellenére, hogy nem tudtuk megnyerni a bajnoki alapszakaszt, látható, hogy a játékosállományban van most motivációs erő. Így ha a rájátszást is ugyanolyan koncentrációval vívják meg a lányok, mint a kupadöntő hétvégéjét, az előttünk álló időszak szép reményekre jogosít fel bennünket.

– Elképesztően látványos munka folyik a klubnál. Régóta a legjobb csapat Magyarországon. Milyen szempontok alapján végzik a munkát?

– Talán nem leszek nagyképű, ha azt mondom, hogy a mi munkánk kulcsa a hosszú távra tervezés. Ez a sportban nem jelent garanciát a pillanatnyi sikerekre, de ahogy a mi munkánk is mutatja, a hosszú távúakra igen. 1989 óta a csapat megszakítás óta szerepel az NB I-ben. Nem kellett átélnie bankcsődöt, nem kellett megszűnnie, újjáalakulnia. Az első bajnoki cím, vagyis 1993 óta az együttes folyamatosan szerepel a nemzetközi porondon, egyetlen szezont sem hagyott ki. Az élvonalba való feljutása óta több mint 100 ezer pontot dobott az ellenfeleinek. A bajnoki címek, az Európa Kupa-győzelem vagy az Euroliga Final Four mind-mind azt mutatja, hogy ez a kiszámítható, hosszú távra tervezés a sikereink kulcsa.

Egyre jobb formába lendülnek a lányok
Fotó: Pados Noel

– Illetve a fiatal tehetségek felfedezése…

– Filozófiánkat két dologgal jellemezném: nemzetközi szinten szeretnénk folyamatosan minőségi munkát produkálni. A klub emellett híres utánpótlás-nevelő munkájáról. Legyen szó a legnagyobb soproni, magyar vagy nemzetközi tehetségekről, ki tudnak bontakozni nálunk, mert folyamatosan teret adunk nekik, immár több mint két évtizede.

Nagy az öröm a Magyar Kupa győzelem után
Fotó: Pados Noel

– Úgy látom, a remek eredmények ellenére hiányérzet is van önben.

– Habár egyelőre nem tudunk felérni a legnagyobb klubokhoz, Magyarországon kiemelkedő sikereket érünk el, és ez szép. Ugyanakkor bízom benne, hogy a közeljövőben a klub újra régi fényében fog csillogni nemzetközi szinten is. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy vissza tudjunk kapaszkodni a nemzetközi elitbe.

A Sopron sorozatban tizenkettedik alkalommal játszott Magyar Kupa-döntőt.

 

Sopron női kosárlabda-együttese 1993 óta folyamatosan szerepel nemzetközi kupákban.

Kapcsolódó Cikkek