2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Sopron

Megvan a bűvös hetes

Imponáló magabiztossággal húzta be idén hetedik Magyar Kupa-győzelmét az Uniqa-Sopron női kosárlabda-együttese, így a serleg visszakerült a leghűségesebb városba. Török Zoltán ügyvezető igazgató szerint ezzel a motivációval a bajnoki arany is meglehet.


– 
Régi résztvevője a Sopron a Magyar Kupa-döntőknek, de a mostani cím a legsimábbak közé tartozik.


– Ez a cím illeszkedik abba a sorba, amit az elmúlt évtizedben a Magyar Kupában teljesítettünk, hiszen tizenkettedik alkalommal jutottunk be a döntőbe. Ez sok mindent elmond arról a szakmai munkáról, ami nálunk folyik. Természetesen nagy öröm, hogy ez a zsinórban tizenkettedik kupadöntő sikerrel zárult. Azt hiszem, ez egyfajta gyógyír a balul sikerült nemzetközi kupaszereplésre, és jó érzés, hogy tudjuk újra és újra bizonyítani: a csapat kiemelkedik a magyar mezőnyből.

Így ünnepeltek a lányok
Fotó: Pados Noel

–  Minek tudható be, hogy ilyen magabiztosan nyertek a lányok?


– Erről talán Sterbenz László többet tudna mondani, hiszen mégiscsak ő ennek a sikernek a kovácsa. A kupagyőzelem kulcsa az volt, hogy erre a hétvégére a csapat rendkívüli módon összeszedte magát, koncentrált volt, és olyan motivációs szintre jutott, amely egész évben elvárható lett volna tőlünk.

Török Zoltán büszke arra, hogy ilyen eredményes a klub
Fotó: Pados Noel

– Ezek után mire lehet számítani az együttestől a bajnokság utolsó szakaszában, amikor a legfontosabb találkozók jönnek? 

– A kupadöntő abszolút optimizmussal tölt el. Annak ellenére, hogy nem tudtuk megnyerni a bajnoki alapszakaszt, látható, hogy a játékosállományban van most motivációs erő. Így ha a rájátszást is ugyanolyan koncentrációval vívják meg a lányok, mint a kupadöntő hétvégéjét, az előttünk álló időszak szép reményekre jogosít fel bennünket.

– Elképesztően látványos munka folyik a klubnál. Régóta a legjobb csapat Magyarországon. Milyen szempontok alapján végzik a munkát?

– Talán nem leszek nagyképű, ha azt mondom, hogy a mi munkánk kulcsa a hosszú távra tervezés. Ez a sportban nem jelent garanciát a pillanatnyi sikerekre, de ahogy a mi munkánk is mutatja, a hosszú távúakra igen. 1989 óta a csapat megszakítás óta szerepel az NB I-ben. Nem kellett átélnie bankcsődöt, nem kellett megszűnnie, újjáalakulnia. Az első bajnoki cím, vagyis 1993 óta az együttes folyamatosan szerepel a nemzetközi porondon, egyetlen szezont sem hagyott ki. Az élvonalba való feljutása óta több mint 100 ezer pontot dobott az ellenfeleinek. A bajnoki címek, az Európa Kupa-győzelem vagy az Euroliga Final Four mind-mind azt mutatja, hogy ez a kiszámítható, hosszú távra tervezés a sikereink kulcsa.

Egyre jobb formába lendülnek a lányok
Fotó: Pados Noel

– Illetve a fiatal tehetségek felfedezése…

– Filozófiánkat két dologgal jellemezném: nemzetközi szinten szeretnénk folyamatosan minőségi munkát produkálni. A klub emellett híres utánpótlás-nevelő munkájáról. Legyen szó a legnagyobb soproni, magyar vagy nemzetközi tehetségekről, ki tudnak bontakozni nálunk, mert folyamatosan teret adunk nekik, immár több mint két évtizede.

Nagy az öröm a Magyar Kupa győzelem után
Fotó: Pados Noel

– Úgy látom, a remek eredmények ellenére hiányérzet is van önben.

– Habár egyelőre nem tudunk felérni a legnagyobb klubokhoz, Magyarországon kiemelkedő sikereket érünk el, és ez szép. Ugyanakkor bízom benne, hogy a közeljövőben a klub újra régi fényében fog csillogni nemzetközi szinten is. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy vissza tudjunk kapaszkodni a nemzetközi elitbe.

A Sopron sorozatban tizenkettedik alkalommal játszott Magyar Kupa-döntőt.

 

Sopron női kosárlabda-együttese 1993 óta folyamatosan szerepel nemzetközi kupákban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.