EUR: 323,65 Ft
CHF: 287,17 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Győr

Megvan a szlogen és a logó is

Győr kulturális sokszínűségére, a folyók városára, a lendületre is utal az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázati időszakának logója és jelmondata, amelyet az összesen kétszáznál is több lakossági pályamű közül választottak ki. A 2023-as pályázatra Győrnek decemberig kell összeállítania anyagát.

– Az önkormányzat által meghirdetett szlogenpályázatra 198, a logópályázatra pedig 38 munka érkezett. Örömteli, hogy ennyi kreatív győri polgárt megmozgatott a felhívásunk, ráadásul nagyon színvonalas munkákat kaptunk, ezért korántsem volt egyszerű a döntés a zsűri számára – mondta el Domanyik Eszter, a Városháza Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője.


Több százan vettek részt a szlogen- és logópályázaton, a győztes itt látható
Grafika: Kókai Szilárd

Hozzáfűzte, a kiválasztásnál a minőség és a kifejezőerő mellett a használhatóságot is figyelembe vették, hiszen a logónak számos megjelenési formának kell megfelelnie. A győztes logót Kókai Szilárd készítette, aki a Győr2023 felirattal játszott el, hogy egy lendületes, a város zenei, táncos, barokk és modern értékeire is utaljon, miközben a folyók, a hullámzás, az áramlás is megjelenik a vonalvezetésben.

– A tervezett logó kódexbetűket idéző megjelenése miatt Győr történelmi múltjára emlékeztet, rajzossága a népművészeti hagyományokat (hímzésminta), a dinamikus összkép a graffitik, a street art világát idézi, így közvetlenül kapcsolódik a kortárs kultúrához is. Hagyománytisztelet és a modern, újító szándék találkozása jellemzi a logótervet – fogalmazott értékelésében Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.


Chappon Máté és Kókai Szilárd az eredményhirdetésen
Fotó: O. Jakócs Péter

– Nagyon régóta foglalkozom betűkkel, tipográfiával, és szerettem volna megmutatni, hogy a betűk önmagukban, ikonok nélkül is lehetnek kifejezők – avatott be pályamunkájának hátterébe Kókai Szilárd. A fiatal győri grafikusművész hozzátette, a betűk segítségével szerette volna érzékeltetni azt a lendületet, sokszínűséget és dinamizmust, ami a városunkra oly jellemző.

Enjoy the flow – hangzik mostantól a pályázat szlogenje Chappon Máté pályaműve nyomán. Domanyik Eszter azt is elmondta, magyarul egyelőre a Pezsegj a várossal! jelmondatot használják, de a szlogen magyar megfelelője még nem végleges, keresik azt a változatot, amely a leginkább visszaadja a hangulatot, amelyet az angol szlogen kifejez.

– Vízépítő mérnökként dolgozom, így talán érthető, hogy itt, a folyók városában az áramlattal, a sodrással összefüggő jelmondatot kerestem – fogalmazta meg koncepcióját a szlogen megalkotója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.