EUR: 363,25 Ft
CHF: 343,65 Ft
2020. április 02., csütörtök
Áron

Egyéb

Mi elől menekülnek a magyar fiatalok?

Menekülhetünk-e a fantáziánkba, a sorsunk vagy a felelősség elől? A Káva Kulturális Műhely a Kompani 13 norvég társulattal közösen dolgozza fel Ibsen Peer Gynt drámáját, melynek április 22. és 23. között lesz a premierje Budapesten. Mindkét társulat maga döntött arról, hogy milyen üzenetet emel ki a darabból, mely a saját országára jellemző. A Káva a dráma kapcsán szeretné felmérni azt is, hogy ki, mi elől menekül Magyarországon.

Menekülhetünk a felelősség, a családi gondok, az anyagi problémák vagy a tanulás elől? Ibsen drámája ma is aktuális, az EAA Grants támogatásából megvalósuló nemzetközi együttműködésből pedig megtudhatjuk, hogy a magyar fiatalok mit gondolnak a témáról és vajon mi elől menekülnek.


A norvégok a felsőbbrendűség és a menekült-kérdést értelmezik újra, a Káva Kulturális Műhely pedig a menekülés témáját ragadta ki a műből, melyet a sors, felelősség és fantázia oldaláról közelít meg.

A dráma maga is hatással van a nézőkre, de az előadásba beleszőtt beszélgetésekkel segítik a színészek, hogy a közönség aktív résztvevője legyen a cselekménynek, és maguk is átéljék a döntési helyzeteket, azokat a szituációkat, melyekkel a főhős találkozik. A magyar darabban a HOPPart Társulat színészei játszanak, az előadást Polgár Csaba rendezte, akinek a Peer Gynt az első résztvevő színházi rendezése.


A magyar és a norvég felek az együttműködés keretében tanulmányúton vettek részt Norvégiában és Magyarországon, a projekt zárása pedig április 22. és 23. között lesz, ahol a forum’17 – Peer Gynt Szimpózium keretében mutatják be a dráma többféle értelmezését. A MU Színházban április 22-én a Kompani 13, április 23-án a Káva Kulturális Műhely tartja meg az előadását, mindkét előadás után szakmai beszélgetések zajlanak. A részvétel ingyenes, az alábbi linken lehet regisztrálni. A Káva Kulturális Műhely május 25-ig felmérést indít arról, hogy ki, mi elől menekül – a véleményeket a projekt weboldalán várja a társulat április 22-től.

Társadalmi témák a Káva Kulturális Műhellyel

A Káva Kulturális Műhely 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy színházi nevelési (Theatre in Education – TIE) előadásokon keresztül, a közönséget bevonva mutasson be olyan jelenségeket, melyek a társadalmat érintik. Tartottak már előadást a gyerekvállalást feszegető kérdésekről (3050 gramm), ősztől pedig a Lady Lear darabban arról indítanak párbeszédet a nézőkkel, hogy mi történik akkor, ha a gyereknek kell felelősséget vállalni a szülőkért.

Az ország különböző pontjain főként 7-18 éves, sok esetben hátrányos helyzetű gyerekek és  fiatalok csoportjaival dolgoznak, de felnőttek számára is létrehoznak kísérleti előadásokat.

További információk

http://www.kavaszinhaz.hu/

http://www.kompani13.no/

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.