2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Kecskemét

Minden az elfogadásról szólt a Kadában

Csillogó szemek, őszinte mosoly az arcokon, kéz a kézben egészséges és sérült gyerekek, felnőttek táncolnak átszellemülve. Ez a látvány fogadott minket a Kada Elek Szakközépiskolában, ahol Szemléletformáló Napot tartottak az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) gondozottjainak részvételével. A rendezvény mottója az volt: Fogadd el – fogadj el!

A Kada-hét keretében rendezett Szemléletváltón az ÉNO ellátottjai látogattak el az intézménybe, hogy egy egész délelőttöt töltsenek el a kadás diákokkal. A projektnapot megelőzte a középiskolások hospitálása, így ők is bepillantást nyerhettek a sérültek mindennapjaiba, foglalkozásaiba – tudtuk meg Nagy Ildikótól, az iskola igazgatóhelyettesétől. Idén a húsvét jegyében telt a már hagyományosnak mondható program. Kacsatáncot járt a 40 középiskolás és a 21 vendég: autisták, Down-kórosok, értelmi fogyatékosok. Ez volt a bemelegítés, hogy aztán már kötetlen hangulatban, önfeledten tölthessenek el egy emlékezetes délelőttöt.


fotó: Banczik Róbert Vidám táncot járt a 40 középiskolás és a 21 vendég: autisták, Down-kórosok, értelmi fogyatékosok

Nyuszis kifestőket festettek közösen a kadások az ÉNO gondozottjaival, akik idén is bemutatót tartottak nekik a Speed Stacks, azaz Sport Poha-Rak sportágból. A dolog apropóját az adta, hogy a tavalyi németországi világbajnokságon sikeresen szerepeltek az otthon sportolói, idén pedig a legjobbjuk, Kovács Benjamin a tajvani megmérettetésre készül. A vendégek könyvjelzőket hoztak ajándékba, a kilencedikes diákok pedig tojásokat festettek számukra, amelyeket emlékül haza is vihettek.

Megható pillanatok tanúi lehettünk, amikor Zoli, az ÉNO egyik felnőtt gondozottja népmeséket adott elő. Óriási sikere volt, nem győzte fogadni a gratulációkat, az öleléseket. Később azt is megmutatta nekünk, milyen szép rajzokat készített a kadás diákoknak. Egyszerűen összefoglalta, miért jön mindig szívesen a Szemléletformáló Napra: – Látszik, hogy itt szeretnek minket – mondta magától értetődően.


Érződik, hogy itt mindenki nyílt szívvel, barátsággal közelít a másikhoz. Kéz a kézben táncolnak sérültek és egészségesek, arcukon boldog mosollyal. Mosolyuk is arról árulkodik, a rendezvény idén is elérte célját. Vendégek, vendéglátók egyaránt átérezhették: különbözőségük ellenére mindannyian egyformák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.