EUR: 324,27 Ft
CHF: 278,88 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Kecskemét

Minden az elfogadásról szólt a Kadában

Csillogó szemek, őszinte mosoly az arcokon, kéz a kézben egészséges és sérült gyerekek, felnőttek táncolnak átszellemülve. Ez a látvány fogadott minket a Kada Elek Szakközépiskolában, ahol Szemléletformáló Napot tartottak az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) gondozottjainak részvételével. A rendezvény mottója az volt: Fogadd el – fogadj el!

A Kada-hét keretében rendezett Szemléletváltón az ÉNO ellátottjai látogattak el az intézménybe, hogy egy egész délelőttöt töltsenek el a kadás diákokkal. A projektnapot megelőzte a középiskolások hospitálása, így ők is bepillantást nyerhettek a sérültek mindennapjaiba, foglalkozásaiba – tudtuk meg Nagy Ildikótól, az iskola igazgatóhelyettesétől. Idén a húsvét jegyében telt a már hagyományosnak mondható program. Kacsatáncot járt a 40 középiskolás és a 21 vendég: autisták, Down-kórosok, értelmi fogyatékosok. Ez volt a bemelegítés, hogy aztán már kötetlen hangulatban, önfeledten tölthessenek el egy emlékezetes délelőttöt.


fotó: Banczik Róbert Vidám táncot járt a 40 középiskolás és a 21 vendég: autisták, Down-kórosok, értelmi fogyatékosok

Nyuszis kifestőket festettek közösen a kadások az ÉNO gondozottjaival, akik idén is bemutatót tartottak nekik a Speed Stacks, azaz Sport Poha-Rak sportágból. A dolog apropóját az adta, hogy a tavalyi németországi világbajnokságon sikeresen szerepeltek az otthon sportolói, idén pedig a legjobbjuk, Kovács Benjamin a tajvani megmérettetésre készül. A vendégek könyvjelzőket hoztak ajándékba, a kilencedikes diákok pedig tojásokat festettek számukra, amelyeket emlékül haza is vihettek.

Megható pillanatok tanúi lehettünk, amikor Zoli, az ÉNO egyik felnőtt gondozottja népmeséket adott elő. Óriási sikere volt, nem győzte fogadni a gratulációkat, az öleléseket. Később azt is megmutatta nekünk, milyen szép rajzokat készített a kadás diákoknak. Egyszerűen összefoglalta, miért jön mindig szívesen a Szemléletformáló Napra: – Látszik, hogy itt szeretnek minket – mondta magától értetődően.


Érződik, hogy itt mindenki nyílt szívvel, barátsággal közelít a másikhoz. Kéz a kézben táncolnak sérültek és egészségesek, arcukon boldog mosollyal. Mosolyuk is arról árulkodik, a rendezvény idén is elérte célját. Vendégek, vendéglátók egyaránt átérezhették: különbözőségük ellenére mindannyian egyformák.

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.