2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Kecskemét

Minden az elfogadásról szólt a Kadában

Csillogó szemek, őszinte mosoly az arcokon, kéz a kézben egészséges és sérült gyerekek, felnőttek táncolnak átszellemülve. Ez a látvány fogadott minket a Kada Elek Szakközépiskolában, ahol Szemléletformáló Napot tartottak az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) gondozottjainak részvételével. A rendezvény mottója az volt: Fogadd el – fogadj el!

A Kada-hét keretében rendezett Szemléletváltón az ÉNO ellátottjai látogattak el az intézménybe, hogy egy egész délelőttöt töltsenek el a kadás diákokkal. A projektnapot megelőzte a középiskolások hospitálása, így ők is bepillantást nyerhettek a sérültek mindennapjaiba, foglalkozásaiba – tudtuk meg Nagy Ildikótól, az iskola igazgatóhelyettesétől. Idén a húsvét jegyében telt a már hagyományosnak mondható program. Kacsatáncot járt a 40 középiskolás és a 21 vendég: autisták, Down-kórosok, értelmi fogyatékosok. Ez volt a bemelegítés, hogy aztán már kötetlen hangulatban, önfeledten tölthessenek el egy emlékezetes délelőttöt.


fotó: Banczik Róbert Vidám táncot járt a 40 középiskolás és a 21 vendég: autisták, Down-kórosok, értelmi fogyatékosok

Nyuszis kifestőket festettek közösen a kadások az ÉNO gondozottjaival, akik idén is bemutatót tartottak nekik a Speed Stacks, azaz Sport Poha-Rak sportágból. A dolog apropóját az adta, hogy a tavalyi németországi világbajnokságon sikeresen szerepeltek az otthon sportolói, idén pedig a legjobbjuk, Kovács Benjamin a tajvani megmérettetésre készül. A vendégek könyvjelzőket hoztak ajándékba, a kilencedikes diákok pedig tojásokat festettek számukra, amelyeket emlékül haza is vihettek.

Megható pillanatok tanúi lehettünk, amikor Zoli, az ÉNO egyik felnőtt gondozottja népmeséket adott elő. Óriási sikere volt, nem győzte fogadni a gratulációkat, az öleléseket. Később azt is megmutatta nekünk, milyen szép rajzokat készített a kadás diákoknak. Egyszerűen összefoglalta, miért jön mindig szívesen a Szemléletformáló Napra: – Látszik, hogy itt szeretnek minket – mondta magától értetődően.


Érződik, hogy itt mindenki nyílt szívvel, barátsággal közelít a másikhoz. Kéz a kézben táncolnak sérültek és egészségesek, arcukon boldog mosollyal. Mosolyuk is arról árulkodik, a rendezvény idén is elérte célját. Vendégek, vendéglátók egyaránt átérezhették: különbözőségük ellenére mindannyian egyformák.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.