EUR: 323,07 Ft
CHF: 283,79 Ft
2018. november 13., kedd
Szilvia

Egyéb Hódmezővásárhely

Mit rejt a torony?

A hódmezővásárhelyi Városháza képzőművészeti gyűjteményéből nyújt ízelítőt a Képek a torony alól című időszaki kiállítás az Alföldi Galériában. A tárlathoz kapcsolódóan különböző művészeti technikákat próbálhattak ki a kiállítótérbe látogatók, akik elsősorban a toronyépítészettel ismerkedhettek meg.

Az Alföldi Galéria kiállítóterében kézműveskedtek a gyerekek, felnőttek.

A hódmezővásárhelyi Városháza képzőművészeti gyűjteménye jelenleg több mint négyszáz alkotásból áll. E páratlan gyűjteménnyel a város polgárai nap mint nap találkozhatnak a Városháza közforgalmi terein és ügyfélszolgálati irodáiban.


A Városháza nemrégiben elkezdődött felújítása miatt a „torony alatt”, a padlástérben tárolt műveknek ideiglenes raktárhelyet kellett találni; több mint kétszáz képzőművészeti és helytörténeti egység lelt „átmeneti otthonra” az Alföldi Galériában. Ezen művekből dr. Nagy Imre igazgató rendezett az Alföldi Galériában időszaki tárlatot, ahol elsősorban a vásárhelyi festők képviseltetik magukat.

Különféle festési technikákkal, valamint a toronyépítészettel ismerkedtek a résztvevők

A tárlathoz kapcsolódóan családi délelőttöt szerveztek, amelyen a különféle festészeti technikák kerültek előtérbe. A témát pedig a tornyok szolgáltatták. Egy-egy magasabb épület ugyanis alapvetően meghatározza a városképet, illetve az életünket is. Hódmezővásárhelyen is sokáig a horizontális építkezés volt jellemző, majd megjelentek az első tornyok, amelyek egy függőleges síkot képviseltek a térben. Innentől él a „toronyiránt” kifejezés is, hiszen ezek a magas épületek meghatározzák az útvonalakat is, azt, hogyan tájékozódunk egy-egy városban.

A foglalkozáson jelen lévő gyerekeknek, felnőtteknek különféle toronysablonokat vágtak ki előzetesen, amelyeket temperával, vízfestékkel tehettek színessé a papírlapokon, akár ecset, akár szivacs segítségével.

Kapcsolódó Cikkek