2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Hódmezővásárhely

Mit rejt a torony?

A hódmezővásárhelyi Városháza képzőművészeti gyűjteményéből nyújt ízelítőt a Képek a torony alól című időszaki kiállítás az Alföldi Galériában. A tárlathoz kapcsolódóan különböző művészeti technikákat próbálhattak ki a kiállítótérbe látogatók, akik elsősorban a toronyépítészettel ismerkedhettek meg.

Az Alföldi Galéria kiállítóterében kézműveskedtek a gyerekek, felnőttek.

A hódmezővásárhelyi Városháza képzőművészeti gyűjteménye jelenleg több mint négyszáz alkotásból áll. E páratlan gyűjteménnyel a város polgárai nap mint nap találkozhatnak a Városháza közforgalmi terein és ügyfélszolgálati irodáiban.


A Városháza nemrégiben elkezdődött felújítása miatt a „torony alatt”, a padlástérben tárolt műveknek ideiglenes raktárhelyet kellett találni; több mint kétszáz képzőművészeti és helytörténeti egység lelt „átmeneti otthonra” az Alföldi Galériában. Ezen művekből dr. Nagy Imre igazgató rendezett az Alföldi Galériában időszaki tárlatot, ahol elsősorban a vásárhelyi festők képviseltetik magukat.

Különféle festési technikákkal, valamint a toronyépítészettel ismerkedtek a résztvevők

A tárlathoz kapcsolódóan családi délelőttöt szerveztek, amelyen a különféle festészeti technikák kerültek előtérbe. A témát pedig a tornyok szolgáltatták. Egy-egy magasabb épület ugyanis alapvetően meghatározza a városképet, illetve az életünket is. Hódmezővásárhelyen is sokáig a horizontális építkezés volt jellemző, majd megjelentek az első tornyok, amelyek egy függőleges síkot képviseltek a térben. Innentől él a „toronyiránt” kifejezés is, hiszen ezek a magas épületek meghatározzák az útvonalakat is, azt, hogyan tájékozódunk egy-egy városban.

A foglalkozáson jelen lévő gyerekeknek, felnőtteknek különféle toronysablonokat vágtak ki előzetesen, amelyeket temperával, vízfestékkel tehettek színessé a papírlapokon, akár ecset, akár szivacs segítségével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.