EUR: 323,55 Ft
CHF: 277,67 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Külföld

Mobiltelefon-alkalmazás kelti életre a Stonehenge egykor lenyűgöző akusztikáját

Mobiltelefon-alkalmazás kelti életre a délnyugat-angliai Stonehenge egykor lenyűgöző akusztikáját.

A Huddersfieldi Egyetem kutatói nyolc éven át dolgoztak az applikáción, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy meghallgassák azokat a hangokat, amelyeket a megalitikus építményegyüttes hatalmas kövei generáltak évezredeken át, mielőtt a közlekedés zaja vette át a hatalmat a délnyugat-angliai Wiltshire-ben.


A modernkori régészek többsége egyetért abban, hogy a Stonehenge egyfajta prehisztorikus templom volt, amelyet a Nap mozgásához igazítottak. A Huddersfieldi Egyetem szakemberei azonban arra is rámutattak, hogy az őskori építmény lenyűgöző akusztikával rendelkezett.

“Érezni a visszaverődést, olyan egy picit, mint egy gigantikus fürdőszoba” – mondta az applikáció kifejlesztésében részt vevő Rupert Till az ősi kövek között állva.

“Az emberek azt mondják, hogy +nos, ilyet bárhol lehet hallani+. De nem két- vagy háromezer évvel ezelőtt, akkor ugyanis nem voltak hatalmas kőépületek. Tehát ez lehetett azon kevés, ember által emelt építmények egyike, ahol ilyesfajta akusztikával lehetett találkozni”.

A héten elérhetővé vált alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az építményt bejárva hallgassák, ahogy a szelek egykor végigsimították a köveket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.

 • Új mérgeskígyó-fajt fedeztek fel Ausztráliában

  Új mérgeskígyó-fajt fedeztek fel Ausztráliában

  Egy eddig ismeretlen mérgeskígyó-fajt fedeztek fel a kutatók az északkelet-ausztráliai Queensland államban, ám a felfedezést beárnyékolja, hogy a helyi bányászat miatt a hüllő talán már most a kihalás szélén áll.