2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Külföld

Mobiltelefon-alkalmazás kelti életre a Stonehenge egykor lenyűgöző akusztikáját

Mobiltelefon-alkalmazás kelti életre a délnyugat-angliai Stonehenge egykor lenyűgöző akusztikáját.

A Huddersfieldi Egyetem kutatói nyolc éven át dolgoztak az applikáción, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy meghallgassák azokat a hangokat, amelyeket a megalitikus építményegyüttes hatalmas kövei generáltak évezredeken át, mielőtt a közlekedés zaja vette át a hatalmat a délnyugat-angliai Wiltshire-ben.


A modernkori régészek többsége egyetért abban, hogy a Stonehenge egyfajta prehisztorikus templom volt, amelyet a Nap mozgásához igazítottak. A Huddersfieldi Egyetem szakemberei azonban arra is rámutattak, hogy az őskori építmény lenyűgöző akusztikával rendelkezett.

“Érezni a visszaverődést, olyan egy picit, mint egy gigantikus fürdőszoba” – mondta az applikáció kifejlesztésében részt vevő Rupert Till az ősi kövek között állva.

“Az emberek azt mondják, hogy +nos, ilyet bárhol lehet hallani+. De nem két- vagy háromezer évvel ezelőtt, akkor ugyanis nem voltak hatalmas kőépületek. Tehát ez lehetett azon kevés, ember által emelt építmények egyike, ahol ilyesfajta akusztikával lehetett találkozni”.

A héten elérhetővé vált alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az építményt bejárva hallgassák, ahogy a szelek egykor végigsimították a köveket.

Kapcsolódó Cikkek