2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Veszprém

Nem marad üresen a Dubniczay-palota

Április 2-án láthattuk utoljára a Dubniczay-palotában a László Károly-gyűjteményt, amit tulajdonosa elszállíttat Veszprémből.

László Károly gyűjteménye 2006 óta volt látogatható a Dubniczay-palotában. A szerteágazó és sokrétű kollekció időben az elmúlt háromszáz év művészetét öleli fel, tárgycsoportok szintjén a gyűjtemény gerincét adó képzőművészet mellett jelentős iparművészeti, ázsiai, könyvészeti, dizájn, pop-art tárgygyűjteményi és fotógyűjteményi egységekkel.


Kiállítóhely marad a Dubniczay-palota (fotó: Gesztesi Ákos)

László Károly a veszprémi kiállításra a legjelentősebbnek ítélt képzőművészeti gyűjteményéből válogatott. A művek a huszadik század három jól körülhatárolható művészeti korszakára helyeznek hangsúlyt: a tízes-húszas évek avantgárd tendenciáira, a két világháború közötti művészeti törekvésekre és – néhány művön keresztül – az elmúlt fél évszázadban megjelenő új életpályákra, illetve korábbiak folytatására.

Hegyeshalmi László (fotó: Domján Attila)

A műgyűjtő 2013-ban bekövetkezett halála után a műtárgyak új tulajdonoshoz kerültek, aki értékesítené a gyűjteményt. A Magyar Nemzeti Bank értéktárprogramjának szakértői felmérték a kollekciót, és a program ajánlatot tett, amit azonban a tulajdonos nem fogadott el. Ez az adásvétel azért lehetett volna előnyös Veszprém számára, mert a gyűjtemény a jelenlegi kiállítótérben megtekinthető maradt volna. A sikertelen üzlet után azonban a tulajdonos úgy döntött, elszállítja a műtárgyakat városunkból.


A Dubniczay-palota továbbra is kiállítóhelyként működik – mondta el kérdésünkre Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója. Több elképzelésük van a jövőbeli kiállításokra, de az biztos, hogy a húszéves sorozatot nem szeretnék megszakítani – magyarországi köz- és magángyűjteményekkel színesítenék a kiállítótermet. Így a galéria funkciója nem változna, hű maradna a hely szellemiségéhez. A Dubniczay-palota továbbra is nyitva tart a látogatók előtt. A jelenlegi kiállítások zavartalanul látogathatók, úgymint a téglagyűjtemény vagy Soós Gergő fiatal művész Monoton / Monokrom kiállítása a magtár épületében. Az épület északi szárnya nagy befogadóképességű, így az igazgató és munkatársai elképzelése az, hogy egyszerre több kiállítást is szerveznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.