2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Ózd

Nem új(don)ság az új ózdi újság

Csupán alamizsnát, 30 millió forint támogatást ad Ózd Város Önkormányzata a város sportjára, miközben évi nyolcmilliót szórnak ki kommunikációra. Ilyen kérdésekről is tárgyaltak a március 23-i képviselő-testületi ülésen.

Huszonnégy sportszervezet nyújtott be pályázatot önkormányzati támogatásra 2017-re, ám az igények messze meghaladták a város jobbikos vezetőinek elképzeléseit. Miközben Janiczak Dávid polgármester többször elmondta, hogy közel egymilliárd forint költségvetési tartalékkal rendelkezik a város, ebből sporttámogatásra első körben mindössze 25 millió forintot terveztek. A közfelháborodás miatt ezt emelték meg további ötmillióval. A legtöbb pénzt az Ózdi Kézilabda Club kapta, amelynek az igényelt 25 millió helyett be kellett érnie 10 millióval. Az NB I/B-s együttes működéséhez alaphangon is évi 35-40 millió forintra van szükség, idén pedig pluszfeladat számukra a legjobb nyolc közé kerülés, mert a bajnokság átszervezése miatt csak ebben az esetben maradhatnak a másodosztályban. A labdarúgók 9,865 millió forint helyett 6,7 milliót kaptak, ami ilyen nagy létszámú csapatsportnál elenyésző támogatás, de a négy utánpótlás-válogatottat is felsorakoztató súlyemelőket sem értékelték túl az 1,9 millió forint „adománnyal”.


Fotó: Lokál
Képalá: Ózd, Városháza. Nem a sportszeretetéről híres a jobbikos önkormányzat

Jut viszont ötmillió forint egy ingyenes városi újság – amit magazinként emlegetnek – kiadására. A Visszhang néven megjelenő havilapra – az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft.-n keresztül – évi ötmillió forintot szavazott meg az önkormányzat többsége, miközben a Russmedia osztrák lapcsoporthoz tartozó Szuperinfóban hárommillióért jelentetik majd meg a város aktuális híreit. Utóbbiban idáig a városi hírek leginkább a polgármester fényezéséről szóltak, így elterelve a figyelmet a választási ígéretek elmaradásáról.

fotó: Lokál
Képalá: Az Ózdi FC eredményességére is rányomja bélyegét a pénztelenség

Egyelőre a 15 ezerben meghatározott példányszám terjesztésével van gond, mert a kiszemelt vállalkozás nem kötött szerződést az önkormányzattal – mondta az ülésen Janiczak. Az ellenzék azt feltételezi, hogy a közelgő 2018-as választások miatt van szüksége a Jobbiknak a Visszhangra, amihez közpénzt használnak fel. Vitális István cáfolta a főszerkesztő Bukovinszky Zsolt megállapítását, miszerint új típusú újságról van szó, hiszen a Jobbik által megszüntetett Ózdi Körkép is magazinként prosperált. Aztán a választás után elmondták, miért nem jó az a lap, most pedig más néven leporolják és újraindítják. Obbágy Csaba képviselő sokallja a médiára fordított összesen nyolcmillió forintot, mert az összeg számtalan helyen hasznosulhatna. Az Ózd Városi Televíziót működtető kommunikációs cég például ebből a pénzből műszaki fejlesztéseket hajthatna végre.


Az ellenérvek azonban ezúttal sem hatották meg a jobbikos többségű grémiumot, megszavazták a bizottsági üléseken elfogadottakat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.