2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Ózd

Nem új(don)ság az új ózdi újság

Csupán alamizsnát, 30 millió forint támogatást ad Ózd Város Önkormányzata a város sportjára, miközben évi nyolcmilliót szórnak ki kommunikációra. Ilyen kérdésekről is tárgyaltak a március 23-i képviselő-testületi ülésen.

Huszonnégy sportszervezet nyújtott be pályázatot önkormányzati támogatásra 2017-re, ám az igények messze meghaladták a város jobbikos vezetőinek elképzeléseit. Miközben Janiczak Dávid polgármester többször elmondta, hogy közel egymilliárd forint költségvetési tartalékkal rendelkezik a város, ebből sporttámogatásra első körben mindössze 25 millió forintot terveztek. A közfelháborodás miatt ezt emelték meg további ötmillióval. A legtöbb pénzt az Ózdi Kézilabda Club kapta, amelynek az igényelt 25 millió helyett be kellett érnie 10 millióval. Az NB I/B-s együttes működéséhez alaphangon is évi 35-40 millió forintra van szükség, idén pedig pluszfeladat számukra a legjobb nyolc közé kerülés, mert a bajnokság átszervezése miatt csak ebben az esetben maradhatnak a másodosztályban. A labdarúgók 9,865 millió forint helyett 6,7 milliót kaptak, ami ilyen nagy létszámú csapatsportnál elenyésző támogatás, de a négy utánpótlás-válogatottat is felsorakoztató súlyemelőket sem értékelték túl az 1,9 millió forint „adománnyal”.


Fotó: Lokál
Képalá: Ózd, Városháza. Nem a sportszeretetéről híres a jobbikos önkormányzat

Jut viszont ötmillió forint egy ingyenes városi újság – amit magazinként emlegetnek – kiadására. A Visszhang néven megjelenő havilapra – az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft.-n keresztül – évi ötmillió forintot szavazott meg az önkormányzat többsége, miközben a Russmedia osztrák lapcsoporthoz tartozó Szuperinfóban hárommillióért jelentetik majd meg a város aktuális híreit. Utóbbiban idáig a városi hírek leginkább a polgármester fényezéséről szóltak, így elterelve a figyelmet a választási ígéretek elmaradásáról.

fotó: Lokál
Képalá: Az Ózdi FC eredményességére is rányomja bélyegét a pénztelenség

Egyelőre a 15 ezerben meghatározott példányszám terjesztésével van gond, mert a kiszemelt vállalkozás nem kötött szerződést az önkormányzattal – mondta az ülésen Janiczak. Az ellenzék azt feltételezi, hogy a közelgő 2018-as választások miatt van szüksége a Jobbiknak a Visszhangra, amihez közpénzt használnak fel. Vitális István cáfolta a főszerkesztő Bukovinszky Zsolt megállapítását, miszerint új típusú újságról van szó, hiszen a Jobbik által megszüntetett Ózdi Körkép is magazinként prosperált. Aztán a választás után elmondták, miért nem jó az a lap, most pedig más néven leporolják és újraindítják. Obbágy Csaba képviselő sokallja a médiára fordított összesen nyolcmillió forintot, mert az összeg számtalan helyen hasznosulhatna. Az Ózd Városi Televíziót működtető kommunikációs cég például ebből a pénzből műszaki fejlesztéseket hajthatna végre.


Az ellenérvek azonban ezúttal sem hatották meg a jobbikos többségű grémiumot, megszavazták a bizottsági üléseken elfogadottakat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.