EUR: 322,84 Ft
CHF: 284,00 Ft
2018. november 13., kedd
Szilvia

Belföld

Nem zár be a Soros-egyetem, de megszűnnek előjogai

A felsőoktatási törvény mostani módosítása egyáltalán nem érinti a Közép-európai Egyetemet. Ám a vele közös fenntartásban működő Soros-egyetemet, a CEU-t már igen. Ám bezárásról szó sincs. A Soros-egyetemnek 2018. januárig van ideje, hogy megfeleljen a feltételeknek.

Minden bizonnyal fogalmuk sincs a Soros-egyetem mellett kardoskodóknak, hogy pontosan mit kívánt a kormány a törvénnyel szabályozni. Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere többször is hangsúlyozta, hogy míg a Közép-európai Egyetem államilag elismert, magyar jog szerint működő magánegyetem, addig a vele közös fenntartásban létező Central European University (CEU) egy olyan – az Amerikai Egyesült Államok jogrendszere szerint működő – külföldi felsőoktatási intézmény, amely csak Budapesten működik.


– Technikailag a két egyetem ugyanaz, de a magyar jog szerint működő Közép-európai Egyetem képzéseit nem érinti az új szabályozás – emelte ki a tárcavezető. Balog Zoltán ugyanakkor azt is megismételte, hogy a magyar kabinet kész tárgyalni az Egyesült Államok kormányával, illetve az érintett szövetségi állam vezetésével a CEU ügyében.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Soros-egyetem egyébként olyan privilégiumokat élvezett, amelyek semmilyen más magyarországi felsőoktatási intézmény számára nem voltak biztosítottak, noha nem itt tanul a legtöbb külföldi diák. Úgy adhatott ki kétféle – magyar és amerikai – diplomát, hogy csak egy képzést kellett a hallgatóknak elvégezniük. Ez Soros György számára ugyan jó üzlet volt, de az egyetemek közötti versenyben tisztességtelen előny. Ezt az üzleti diszkriminatív helyzetet szüntette meg a törvénymódosítás, bezárt egy kiskaput, és fair viszonyokat teremtett az egyetemek között.


Palkovics László oktatásért felelős államtitkár korábban azt közölte: ha államközi megállapodásra megkeresés, kezdeményezés érkezik, a magyar kabinet támogatni fogja. Orbán Viktor is arról beszélt a parlamentben újságíróknak, hogy tárgyalni fog a magyar kabinet és az Egyesült Államok kormánya a CEU ügyében.

– Jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen – tette hozzá a miniszterelnök.

– A CEU a kedden elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás alkotmányos felülvizsgálatára kéri Áder János köztársasági elnököt – közölte Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. A feltételeket nem teljesítő intézményeknek, így a Soros-egyetemnek több mint fél éve van, hogy megfeleljen a feltételeknek. Ha ez nem sikerül, 2018. január 1-jétől már nem vehetnek fel elsős hallgatókat. A mostani hallgatók azonban mindenképpen befejezhetik tanulmányaikat.

Soros György, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) alapítója és tiszteletbeli kuratóriumi elnöke (j) az egyetemen, ahol előadást tartott.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó Cikkek