EUR: 323,17 Ft
CHF: 287,22 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Nemzetközi sikerekre vágynak a Kárpát-medence magyar borászai

Nemzetközi piacokra terveznek betörni zamatos boraikkal azok a hazai, illetve határon túli fiatal magyar borászok, akik a sikeres exporttevékenység érdekében igyekeznek összefogni, közös árualapokat létrehozni. Ezt a célt szolgálta az április 20-22. között, Ópusztaszeren megrendezett Pannon Vinersitas Szabadegyetem elnevezésű rendezvény.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének szakmai támogatásával első alkalommal rendezte meg április 20-22 között a Pannon Vinersitas Szabadegyetem elnevezésű szőlész-borász rendezvényt. Az esemény célja az anyaországi, illetve a határon túli magyar borászatok hatékony együttműködésének, valamint közös, piacképes árualapok kialakításának elősegítése volt.


A Junibor nyolc éve alakult egyesület, melynek célja egy olyan egységes közösség kialakítása, amelyben a tagok egymástól tanulhatnak, egymást segíthetik, miközben az ifjúság borfogyasztási szokásainak magasabb szintre emelését célozzák. A borászok 35 éves korukig válhatnak taggá és 40. életévükig maradhatnak az egyesületben. A szervezetnek olyan ismert alakjai is vannak, mint például Takler András, ifj. Kamocsay Ákos, Árvay Angelika, vagy az édesapja emlékét őrző ifj. Gál Tibor.

A Junibor elnöke, Hernyák Tamás szerint a Pannon Vinersitas Szabadegyetem azért is fontos rendezvény számukra, mert lehetőséget teremt a közös gondolkodásra, összefogásra, mindezt úgy, hogy közben a határon túli magyar borászokkal is megismerkedhetnek, és szakmai kapcsolatokat alakíthatnak ki.


Hernyák Tamás, a Junibor elnöke

„A Kereskedőház célja, hogy szakmai tartalommal töltse meg a Magyar Kormány nemzetpolitikai törekvéseit. A Gazdaságfejlesztési Program kölcsönös előnyöket biztosít az anyaországi és határon túli magyar borászatok számára is, hiszen a fejlesztések révén a régiós gazdasági környezet minden szereplőjét érdekeltté teszi a hosszú távú együttműködések kialakításában” – mondta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a rendezvényen.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója

Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „A Magyar Kormány egyik fiatalokat célzó törekvése, hogy elősegítse a vállalkozói létforma fenntartását és beindítását a fiatal generációk körében. A magyar bor – amely a minőséget is jelképező hungarikumok egyike – készítésének művészete pedig közös pont a világ bármely részén élő magyarság számára.”

Az esemény résztvevői koccintottak az együttműködésre (balról jobbra: Hernyák Tamás, a Junibor elnöke, Dr. Illés Boglárka, Ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója és Bíró Tamás, a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai igazgatója

Kapcsolódó Cikkek