EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Belföld

Nyomozás a könyvcézár cégei ellen: 1,5 milliárdot keresnek Matyin a zsaruk

“Helyreigazítás: A 2017. április 26. napján megjelent „Nyomozás a könyvcézár cégei ellen: 1,5 milliárdot keresnek Matyin a zsaruk” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy lejárt sportutalványok vásárlására hivatkozva a cégvezetők, köztük Matyi Dezső egy év alatt 1 milliárd 436 millió forintot vettek ki a Könyvbazár Kft.-ből.”

Matyi Dezső könyvpiaci mágnás sokáig a száz leggazdagabb magyar között szerepelt, most azonban csalás, sikkasztás, fedezetelvonás és jogtalan pénzintézeti tevékenység miatt nyomoznak a cégei ellen.


Nemcsak Matyi Dezső, de a családja is komoly bajba kerülhet. A pécsi vállalkozó cégeiben ugyanis a lányaitól a nagypapán át a volt feleségig mindenki tulajdonos és/vagy ügyvezető igazgató. Sokáig nem is volt baj ezzel, ám amióta megroggyant az Alexandra-könyvbirodalom, a megmentésére felkért szak – emberek egyik feljelentést teszik a másik után.

– Csak magam hét esetben tettem büntetőfeljelentést Matyi Dezsőék cégei ellen – mondta a Lokálnak Somogyi Ferenc, akit a pécsi vállalkozó októberben kért fel, hogy válság – kezelőként vegyen részt a volt felesége ügyvezetésével gazdálkodó Rainbow Kft. átvilágításában.


– Külső vezetőként, teljes döntéshozói jogkörrel kezdtem a munkát. Első lépésként feltűnt, hogy 240 millió forintos hiány van a könyvelésben. Szóltam Matyinak, hogy 30 napja van a pénz előkerítésére, különben fel – jelentést kell tennem. Egy hónap múlva újra elkértem a főkönyvet. Megdöbbenve láttam, hogy miközben a cég nem tudta kifizetni a tartozásait, a hiányzó negyedmilliárd forintot a cég ügyvezetője évi öt százalék kamatra kölcsönadta. Emiatt sikkasztásért feljelentést tettem.

Somogyi állítása szerint ennél súlyosabb ügyre is bukkant Matyi (akit lapunk is keresett, ám ígérete ellenére nem válaszolt kérdéseinkre) cégei körül, ugyanis a Rainbow Kft. és a Könyvbazár Kft. nevében lejárt határidejű, értéktelen sport utalványokat vásároltak, amire hivatkozva aztán a cégvezetők egy év alatt 1 milliárd 436 millió forintot vettek ki a cégből.

Több mint 60 cége van

Somogyi Ferenc elmondta: Matyi Dezső szerint azért jó biznisz a könyvárusítás, mert mindennap készpénzt termel, ebből utal a több mint hatvan cégének. Somogyi szerint hétköznap átlagban 10 millió, hétvégén pedig akár 50 millió forintot is besöpörhetett. A december viszont kiemelt hónapnak számít, akkor 1,33 milliárd forint volt az Alexandra bevétele.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.