2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Debrecen Dunaújváros Eger Miskolc Szolnok

Nyulam-bulam

A nyúl mint húsvéti jelkép először Nyugat-Európában vált hagyománnyá, majd Magyarországon is elterjedt, és a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend. A húsvét a keresztények egyik legnagyobb ünnepe, amelyen Jézus feltámadására emlékeznek.

Ennek ellenére a vallásos szövegekben és rituálékban nem található semmilyen utalás nyulakra vagy színes tojásokra. A húsvéti nyuszi eredetét máshol kell keresnünk. A legenda szerint húsvét napján a hold felszínén egy nyuszi képét vélték felfedezni. Részben ennek köszönhető, hogy a nyúl szimbóluma szorosan összefonódott ezzel az ünneppel.

Pomáz, 2012. április 6.
Egy lógófülű nyuszi kukucskál egy papírtojásból húsvét előtt egy pomázi kertben.
MTI Fotó: Kovács Attila

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.