EUR: 323,48 Ft
CHF: 287,62 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Extra

Öcsödi nyugdíjasok szőnyegét veszi a királynő – Fotók!

Öcsödön, egy ósdi szövőműhelyben a hét legügyesebb szövőnő csomózással készíti azt a szőnyeget, amely a jövő nyáron már a Parlament képviselőtermében díszíti majd a padlót, de innen vittek szőnyeget a Fehér Házba és a windsori kastélyba is.

Csak aranykezűként emlegeti a szakma azt a hét nyugdíjast, akik a legnagyobb és legdrágább perzsaszőnyeget készítik egy békési kis falucskában, Öcsödön. Margitka, Ildikó, Gizike, Marika, Katika, Évike és Zsuzsika munka közben nyolc órán át üldögél a százéves szövőműhely fapadján. Szórakoztatásukról csupán a recsegő kis rádióból hallatszó zene gondoskodik, ők mégsem panaszkodnak. Viszont így is olyan gyönyörű szőnyegeket készítenek, hogy csodájára jár a világ. Munkájukra még Washingtonban, a Fehér Házban és Angliában, az uralkodó windsori kastélyában is felfigyeltek, több alkotásuk is ott díszíti a padlót. És persze Budapesten, a Sándor-palotában vagy a Parlament képviselőtermében is, ahol a régi szőnyeg elkopott, így a helyére most annak a másolatát készítik.


– Csomózással készítjük a szőnyeget, nagyon lassan haladunk vele, mindennap csupán hat centivel lesz nagyobb. De ha jövő nyárra elkészülünk, több mint huszonegy méter hosszú és hét méter széles lesz – újságolja Évike néni. – Negyvenhat éve dolgozom szőnyegkészítőként, még kislányként kezdtem, és amikor egy héttel a nyugdíjba vonulásom után visszahívtak, boldogan jöttem. Már most büszkék vagyunk erre a szőnyegre, ahogy a többi hétre is, amelyet szintén mi készítettünk, és a Parlamentben helyeztek el. Hogy jártunk-e már az Országházban? Még egyikünk sem, de a múltkor voltak itt nálunk, akik megígérték, hogy tavasszal vendégül látnak minket.

Új-Zélandról hozatták a gyapjút


Új-Zélandról hozatták a szőnyeg alapanyagául szolgáló egytonnányi gyapjút, amelynek a minősége világszerte elismert. Az ebből készült fonalat pedig Belgiumban és Öcsödön festették színesre.

Kapcsolódó Cikkek