EUR: 323,48 Ft
CHF: 287,62 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Belföld

Ok nélküli hiszti a civilek miatt

Csatatérré tett utcák, hőzöngések és most már a civil szervezetek melletti tüntetések jelzik a balliberális erők oktalan hisztijét. Pedig a külföldről támogatott szervezetek átláthatóvá tétele nem ördögtől való, hiszen az USA-ban a FARA törvény például sokkal szigorúbb a magyar tervezetnél.

Soros György, a Soros Alapítvány elnöke/Fotó: Kovács Tamás

A civil szervezetek külföldi támogatásainak nyilvánossá tétele nem egyedülálló, számos országban létezik ilyen jogszabály. Az USA-ban 1938-ban hatályba lépett FARA (Foreign Agents Registration Act) törvény kifejezetten külföldi államok vagy pártok megbízottjait kötelezi a nyilvántartásba vételre, magántulajdonban lévő külföldi cégek nem tartoznak a hatálya alá.

A törvény arra kötelezi a külföldi megbízóik érdekében politikai vagy politikaközeli tevékenységet végző megbízottakat, hogy rendszeresen hozzák nyilvánosságra a megbízóikkal fenntartott kapcsolatukat, mutassák be tevékenységüket, a finanszírozásukat bizonyító számlákat és az azokon szereplő összegeket. Aki a törvény szabályait szándékosan megsérti, 5–10 ezer dollár (1,4–2,9 millió forint) közötti bírságra vagy 6 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. Minden külföldi állampolgárt, akit a vonatkozó törvény vagy más kapcsolódó szabályozás megsértése, illetve annak kísérlete miatt elítéltek, ki kell utasítani az országból.
Hollik István, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője az M1 csatornán azt mondta, a Magyarországon működő 70 ezer civil szervezet közül néhány tucat alapvetően politikai tevékenységet folytat, ezeket külföldről finanszírozzák, és nyomást akarnak gyakorolni a kormányra. Ezeknél a szervezeteknél kell tudni, hogy kinek az érdekeit képviselik. Hozzátette, hogy Izraelben és más országokban is van hasonló szabályozás. A civilekről szóló magyar törvényjavaslat egyébként enyhébb, mint a hasonló amerikai.

A múlt héten többen tombolva követelték Budapest utcáin, hogy ne bélyegezzék meg a civileket, miközben erről szó sincs. Érdekes módon a balliberális sajtóban, például az Indexen sokszor úgy mutatják be ezeket a Soroshoz köthető alapítványokat – például a volt SZDSZ-es Kőszeg Ferenc által alapított, migránsoknak jogi segítséget nyújtó Magyar Helsinki Bizottságot –, mintha ők lennének a legfontosabb civil szervezetek Magyarországon.


Másként látják ezt például az adójuk egy százalékát felajánló magyarok. Ők általában a beteg gyerekeknek vagy az állatotthonoknak tesznek felajánlásokat. Ezeknek a szervezeteknek évente több tízezer magyar akár 100 millió forintot vagy ennél is többet ajánl fel. Csak összehasonlításul: a Soroshoz köthető civil szervezetek közül például a Krétakör Alapítványnak – amelynek volt ügyvezetője az a Gulyás Márton, aki össze akarta festékezni a Sándor-palotát – 2014-ben mindössze 130 ezer jött össze.

Nekik adjuk az adónk egy százalékát

  1. Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány: 171 millió forint (40 ezer felajánló)

2. Bátor Tábor Alapítvány: 110 millió forint (24 ezer felajánló)

3. Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítvány: 104 millió forint (29 ezer felajánló)

4. Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány: 99 millió forint (29 ezer felajánló)

5. Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány: 93 millió forint (28 ezer felajánló)

* Az szja egy százalékának felajánlása civil szervezeteknek 2015-ben – toplista a NAV összesítése alapján.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek