EUR: 322,51 Ft
CHF: 282,46 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Ózd

Önkéntesek vigyázzák az ózdi járást

Acél Mentőcsoport néven működik az az önkéntesekből álló civil szerveződés, amely elsősorban ár- és belvízvédelmi, valamint rendkívüli időjárás okozta mentési munkálatokra vethető be. Ózd járásban, Borsodnádasdon működik és bármikor mozgósítható.

A térség 17 településén keletkező természeti károk, közúti balesetek, fakidőlések elhárítását vállalta az a 24 borsodnádasdi férfi, akiknek jó része a helyi önkéntes tűzoltó-egyesületnek is tagja. Parancsnokuk Kovács Attila, aki egyben az önkéntes tűzoltók elnöke is. Megkeresésünkre elmondta, hogy 2013-ban alakultak, és még abban az évben részt vettek egy gyakorlaton Szirmán. Az igazi próbatétel a következő évben volt számukra, amikor Gesztelyre, a Hernád áradásához vezényeltek 12 nádasdi önkéntest.


Fotó: Lokál
Képalá: Szabadidejüket áldozzák a térség biztonságára

Az ott végzett munkáért nemzeti minősítésű oklevelet kaptak. Az ózdi katasztrófavédelem szakembereivel honvédelmi felkészítőn vettek részt, 2016 márciusban pedig Aszaló községben mobil gát összeszerelését gyakorolták. Félévente a helyi futballpályán frissítik fel tudásukat fecskendőszereléssel, és ilyenkor végzik el a műszaki eszközök ellenőrzését, karbantartását. Így felszerelésük mindig hadra kész állapotban van. A speciális rendeltetésű mentőcsoport kiveszi a részét a vagyonvédelemből, így az erdőtüzek oltásából is. Éves átlagban mintegy 20 eseményhez hívják őket.

Felszerelésük legfontosabb darabja a Toyota gépkocsi, amely négykerék-meghajtású és hatszemélyes. Ezzel nehéz terepen is meg tudják közelíteni az esemény helyszínét. Évente pályáznak, és az így kapott pénzből felújították a szertárukat, de eszközöket is vásároltak. A működésben a helyi önkormányzat a legnagyobb támogatójuk.


Fotó: Lokál
Képalá: A tűzoltók munkáját is segítik, ha arra szükség van

A parancsnok úgy érzi, környezetük elismeri a munkájukat, az állandó készültségért pedig jólesik az állománynak az erkölcsi elégtétel.

Kapcsolódó Cikkek