2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület

Önkénteseket keresnek az idősek otthonába

A Fővárosi Önkormányzat Alacskai Úti Idősek Otthona ápolást-gondozást nyújtó, tartós bentlakásos intézmény, egy központi otthonnal és két telephellyel.

Az intézményben elsősorban olyan idős, beteg emberek élnek, akik nem vagy csak állandó segítség igénybevételével képesek magukat ellátni. Most lehetőség van önkéntesként segíteni a rászorulóknak.


A Fővárosi Önkormányzat a XVIII., XIX. és XX. kerületben is működtet idősek otthonát, ahol bentlakásos formában gondozzák a rászorulókat.

A Fővárosi Önkormányzat Alacskai Úti Idősek Otthona
központi intézménye
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Intézményeinkben összesen 318 főről gondoskodunk. Az ellátottak többsége fokozott figyelmet igényel, mivel önkiszolgálási képességét részben vagy egészben elveszítette. Lakóink több mint negyven százaléka középsúlyos, illetve súlyos demenciában szenved – foglalta össze Horváth Viktória önkéntes koordinátor a legfontosabb tudnivalókat. Szállást, napi ötszöri étkezést, ruházatot és textíliát, napi 24 órás ápolást-gondozást, orvosi ellátást is biztosítunk számunkra, emellett segítséget nyújtunk a személyi és környezeti higiéné megtartásához, gondoskodunk a szükséges gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök beszerzéséről, fizikai aktivitásuk megőrzéséről, lelki egészségük megtartásáról, szabadidejük hasznos eltöltéséről. Már a kezdetektől fogva folyamatosan törekszünk arra, hogy ellátottaink életét, mindennapjait önkéntesek jelenlétével tegyük színesebbé. Ennek megfelelően több olyan szervezettel felvettük a kapcsolatot, amelyek a saját profiljuknak megfelelően, önzetlenül segítik a munkánkat, támogatják ellátottainkat.


Az Alacskai Úti Idősek Otthonát 2012-ben adták át
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Mindezek mellett az egyéni önkéntességre is nagy hangsúlyt helyeznek.

– Az önkéntes segítők fogadása szervezett keretek között történik. Dikter Tiborné intézményvezető asszony javaslatára kidolgoztunk egy részletes tervet toborzásukkal, tájékoztatásukkal, kiválasztásuk kritériumaival, képzésükkel, betanításukkal, munkájuk szervezésével, a velük való kommunikáció és kapcsolattartás módjával kapcsolatban. Ezt követően tértünk át az önkéntes program gyakorlati megvalósítására. Intézményünk életében jelenleg több mint húsz mindenre elszánt önkéntes van jelen – emelte ki Viktória. Mindhárom otthonunkban nagy hasznukat veszik az egyéni és a kiscsoportos foglalkozásokban, a közösségi programok szervezésében és lebonyolításában is. Ahhoz, hogy a segítők jelenléte folyamatos legyen, időről időre gondoskodni kell új jelöltek toborzásáról.

Pesterzsébeten két épületegyüttesben élnek
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– A telefonos érdeklődéseket követő tájékoztató alkalmon tisztázzuk az önkéntesek lehetséges feladatait. A kiválasztottak elméleti képzésen vesznek részt, amelynek során megismertetjük velük az intézmény szervezeti felépítését, szabályzatait, a mentálhigiénés ellátás és a szocioterápiás foglalkoztatás lényegét. Az orientációs sétát követően kötetlen beszélgetés keretében beszéljük meg az első benyomásokat, a képzést pedig szituációs feladatokkal zárjuk. A gyakorlati képzés hat alkalom, ezután kötjük meg a szerződést.

Három helyszín is elérhető

Az Alacskai úti otthon 2012 novemberében nyitotta meg kapuit 130 idős lakója előtt. Az épületben három gondozási egységet alakítottak ki, köztük a speciális részleget a fokozott ápolást igénylők számára. A 2–4 ágyas szobákhoz zuhanyzós mellékhelyiség és tágas terasz tartozik.

A Virág Benedek utcai intézmény épületei Pesterzsébeten, kertes családi házak között helyezkednek el, szép nagy kert tartozik hozzájuk. A négyszintes, teraszos A épületben 90, a B épületegyüttes négy önálló földszintes épületében 48 ellátott él. Az A épületben zuhanyzóval rendelkező fürdőszobával felszerelt szobák, valamint minden szinten egy-egy társalgó, teakonyha és mosószoba található. A B-ben épületenként egy-egy közös fürdőszoba áll az ellátottak rendelkezésére.

Kispestre is keresnek segítséget (Fotó: Máté Krisztián)

A Mészáros Lőrinc utcai intézmény modern, szintenként teraszos, akadálymentesített épülete Kispesten, a Wekerletelepen található. A lakók többsége 2-3 ágyas szobákban él, négy-öt fő használ közösen egy fürdőszobát.

Jelentkezzen önkéntesnek!

Az érdeklődők a további részletekről Horváth Viktóriától tudhatnak meg többet a [email protected] e-mail-címen vagy a +36-306006738-as telefonszámon.

Kapcsolódó Cikkek