2018. december 12., szerda
Gabriella

Belföld

Orbán: A csalás, az csalás

Magyarország a tudást támogatja, de a csalást nem tűri el – hangsúlyozta Orbán Viktor a Közép-európai Egyetem (CEU) kapcsán a Kossuth rádió 180 perc című műsorának adott szokásos interjújában. Mint mondta, a törvénymódosítási javaslat szerint külföldi egyetem magyarországi működéséhez kormányközi megállapodást kell kötni.

A csalás, az csalás, akárki is követi el. Volt egy vizsgálat, és megállapítottuk, hogy több egyetem is szabálytalanul működik, köztük Soros György egyeteme is – fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth rádióban.


Budapest, 2017. március 31.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2017. március 31-én
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

– Magyarországon, ha működik egy magyar egyetem, egy diplomát ad ki, ehhez képest van egy egyetem, amely kettőt: egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset. Ez nem fair a többi magyar egyetemmel szemben – részletezte Orbán Viktor a vizsgálat hátterét. A parlament előtt fekvő törvénymódosítási javaslatra utalva jelezte, egy külföldi egyetem magyarországi működéséhez kormányközi megállapodást kell kötni. Arra a felvetésre, hogy a CEU-val is tárgyalnak-e majd, Orbán Viktor azt felelte:

– A CEU-nak csak be kell tartania a törvényeket,velük nem kell tárgyalnunk, mert – lehet, hogy szeretnék, de – most még nem ők az amerikai kormány.


Sőt: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint is időszerű volt a külföldi egyetemek magyarországi működésével foglalkozni. Gulyás Tibor elnök szerint érdemes vizsgálni, hogy olyan országokban, ahol az állam szerepvállalása csekély, és a piac határozza meg döntően a felsőoktatás működését, milyen lépéseket kell tenni, hogy államközi egyezmények révén megfelelő szerepet kapjanak a felsőoktatási igények. A fő cél, hogy megtalálják azt a szabályozást, ami egyenlő feltételeket teremt és az értékes külföldi piaci szereplők számára is megnyugtató.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek