EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Orbán: Megvédem a hazámat

Csak szabálysértési eljárást indított Magyarországgal szemben az EU a felsőoktatási törvény módosítása miatt, szemben azokkal a riogatásokkal, miszerint hazánk tagságát is veszélyezteti a passzus. Az erről szóló brüsszeli plenáris ülésen Orbán Viktor hangsúlyozta: azért ment az Európai Parlamentbe, hogy vitában védje meg hazánkat. 

Elmaradt Brüsszelben Orbán Viktor ellenzék által prognosztizált megregulázása, ahogy a kormányzati lépések miatti kőkemény intézkedések is. Az EU ugyanis nem indított jogállamisági eljárást, pláne nem akarta felfüggeszteni Magyarország tagságát, szabálysértési eljárást indítanak a felsőoktatási törvény módosítása miatt, és levélben tették fel kérdéseiket a magyar kormánynak, amelynek egy hónapja lesz válaszolni az unió kifogásaira.


– Azt el kell ismernünk, hogy Magyarország mindig nyitott volt arra, hogy a felmerülő nézetkülönbségeket érdemi vitában rendezze – hangsúlyozta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. Ugyanakkor az „civil törvényt” ért támadásokkal szemben is a bizottsági alelnök elismerte: nem indokolatlan elvárás, hogy a civil szervezetek átláthatóan, a lobbiszabályokat maximálisan betartva működjenek.

– Azért jöttem, hogy vitában védjem meg a hazámat – szögezte le Orbán Viktor, aki megismételte: a magyarok ugyanakkor nem kérnek a migránsokból és átláthatóan dolgozó civil szervezetek működésében hisznek. Orbán Viktor rámutatott: a lex CEU kapcsán is  csak az a cél, hogy egy unión kívüli magánegyetem ne élvezzen előnyöket magyar vagy európai egyetemekkel szemben. Ugyanakkor ismét kijelentette:


– Nekünk részben önökkel van vitánk, részben egy amerikai pénzügyi spekulánssal, Soros Györggyel, akivel kapcsolatban nem árt emlékezni arra sem, hogy saját bevallása szerint is ellensége az eurónak és akinek az a terve, hogy évente egymillió migránst juttasson el Európába – folytatta Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án. Mellette Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b).
/MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az európai képviselők pártállásuktól függően kiálltak vagy szembementek a miniszterelnök által elmondottakkal. A néppárti Manfred Weber szintén elismerte: bár aggódnak a magyar intézkedések miatt, de az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elment Brüsszelbe megtárgyalni a kifogásolt kérdéseket, messze szemben áll azzal, ahogy – például – Románia politikusai kerülni igyekeztek a vitát, amikor a bizottság kritikát fogalmazott meg az ottani törvényalkotással szemben. A brit Nigel Farage szerint Orbán úgy viselkedett itt az EP-ben, mint egy nemzet vezetője, de az unió továbbra is beavatkozna a magyar emberek életébe. Úgy vélte, hogy a CEU egy propagandagépezet, ami egyetemként maszkírozza magát. Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője támadta  a legvehemensebben a kormányfőt. Felemlegette, hogy Orbán Viktor is Soros-ösztöndíjasként tanult Oxfordban.

– Nem hiszem, hogy a Soros-ösztöndíj célja az, hogy azzal valakinek a véleményét élethossziglan megvásárolják – szögezte le a miniszterelnök. – Ha lebontják a velünk szembeni előéleteiket, akkor egy kreatív, innovatív és friss politikai kultúrát fognak mögötte találni – ígérte az EP-képviselőknek Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt: Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel és nem bírálatot. Hozzátette: – Nem könyöradomány, amit Magyarország kap az Európai Uniótól, a kohéziós politikával minden tagország jól jár, így nem kérhetik tőlünk, hogy „fogjuk be a szánkat”.

Kapcsolódó Cikkek