EUR: 323,65 Ft
CHF: 287,17 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

Orbán Viktor: Azért jöttem, hogy megvédjem a hazámat

Az Európai Parlamentben plenáris vitát tartanak Magyarország helyzetéről. Orbán Viktor miniszterelnök is hazánk védelmében. Az ország elleni támadás nem újdonság, az elmúlt 7 évben folyamatos a harc gazdasági, ideológiai és belpolitikai kérdésekben. Emellett Soros György is aktívan támadja országunkat, dróton rángatva Brüsszelt, minden befolyását bevetve. A miniszterelnök szerint ezek a feladatok egyértelműen annak a „harcnak” a részei, amely a Európában dúl: a liberális elit és a lázadó középosztály, az unionisták és a nemzetállami törekvések harcának. Brüsszel újabb és újabb gazdasági jogosítványokat akar magához venni a tagállamoktól.

Orbán Viktor beszéde kezdetén elmondta, azért jött el, hogy a vitában részt vegyen. A miniszterelnök lassan 30 éves képviselősége során nagyra becsülte a vitát. Mindig jobb döntések születnek a vitákból, mint az egyoldalú kinyilatkoztatások alapján. A korábbi EP- határozatok nem állták ki az idő próbáját, mint például a Tavares-jelentés. Ma a józan ész erejét próbálom alkalmazni ebben a vitában – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, hogy Soros Györggyel is vitája van a kormánynak. A vitában meg akarom védeni a hazámat, de a sikerekről is beszélni akarok – tette hozzá. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Magyarország nem jutott Görögország sorsára, segély helyet mindenkinek munkát adunk. A teljes foglalkoztatottság a cél, és a költségvetési hiány is messze az uniós követelmények alatt van. Magyarország sikere egyben Európa sikere, butaság lenne, ha ideológiai különbségek miatt ez a tény nem kapna elég figyelmet.


MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Alaptalanok a Közép-európai Egyetem bezárásáról szóló vádak

A kormányfő beszédét azzal folytatta, hogy alaptalanok a Közép-európai Egyetem bezárásáról szóló vádak, a törvény ugyanis nem tesz mást, mint egységesíti a valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményre vonatkozó szabályozást. A miniszterelnök aláhúzta, a magyar szabályozás bezárja a spekulációk és visszaélések lehetőségét, átláthatóságot követel és felszámolja az európai egyetemekkel szemben eddig élvezett privilegizált helyzetet. Kijelentette, mint egy uniós tagország vezetőjének, kötelessége biztosítani, hogy az európai és a magyar egyetemek ne legyenek hátrányosabb helyzetben versenytársaiknál.

Nem kérdőjelezhető meg a magyar kormány elkötelezettsége az EU iránt

Nem kérdőjelezhető meg a magyar kormány elkötelezettsége az Európai Unió iránt, ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével – hangsúlyozta Orbán Viktor. Elmondta, kormánya azért bírálja az Európai Uniót, mert szeretnék kiküszöbölni a fennálló hibákat, illetve megreformálni az EU-t.


Kiemelte, az állampolgárok bizalmát csak úgy lehet visszaszerezni, ha mindent megteszünk a hibák megoldása érdekében, ehhez azonban mindenekelőtt a bajok egyértelmű megnevezése szükséges.

Az ülésen egyebek mellett megvitatják a magyar felsőoktatási törvény módosítását, a civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályok tervezett szigorítását, a menedékkérők automatikus őrizetbe vételét, valamint a médiapluralizmus és az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdését.

Igyekszünk párbeszéddel rendezni a napirenden lévő ügyeket

Az elmúlt évek konfliktusait igyekezte párbeszéd útján rendezni a magyar kormány, és a most napirenden lévő ügyekben is erre fog törekedni – folytatta Orbán Viktor beszédét. A kormányfő hangsúlyozta, az elmúlt években számos vitás ügyet sikerült lezárniuk az Európai Unióval, például a médiaszabályozás, a bíróságok függetlensége, az új alkotmány vagy a paksi bővítés kérdésében.

A civil szervezetekkel kapcsolatban elmondta, az EU több tagországában is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy miként lehet mindenki számára átláthatóvá tenni a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni próbáló szervezetek működését, a magyar kormány sem akar mást, mint hogy a nem kormányzati szervezetekről (NGO) tudni lehessen, milyen pénz és érdek áll mögöttük.

Olyan unióra van szükség, amely előnyben részesíti a vitát

Olyan unióra van szükség, amely előnyben részesíti a fair és nyílt vitát – mondta a miniszterelnök és felszólította a képviselőket, hogy legyenek kritikusak a Magyarországgal szembeni előítéletekkel szemben, és – mint fogalmazott – mérjenek egyenlő mércével.

Hozzátette: a magyar kormány tudatában van annak, hogy az európai uniós tagság nem csak jogokkal, de kötelezettségekkel is jár, és Magyarországon magas az unió támogatottsága.

Soros a választási eredményeket is megváltoztatná

Az Európai Konzervatívok és Reformok frakciójának a vezetője arról beszélt, hogy a civil társadalomnak is szüksége van struktúrára. A CEU-ról azt mondta, hogy évekig együttműködött velük, felfrissítették a szellemi életet, de egyértelmű ideológia éllel bír. Soros György a választások eredményét is megváltoztatná – tette hozzá. Alaptalan egy-egy tagállamot pellenegére állítani, mivel vannak esetek, amikor az egyetemeken a más gondolkodásúak ellen fordulnak, miközben erről nem beszélt senki.

Lengyel képviselő: nem kell a közép-európaiakat szabadságra és demokráciára oktatni

A magyarok már akkor a szabadság hősei voltak – ugyanúgy, ahogy a lengyelek, a csehek és a szlovákok -, amikor a Nyugat megalkudott a Szovjetunióval – jelentette ki a vitában Zdzislaw Krasnodebski lengyel EP-képviselő.

“Nem önöknek kell bennünket szabadságra és demokráciára tanítani. Igaz, hogy a civil társadalom a demokrácia alapja, de itt is szabályozásra van szükség” – hangsúlyozta az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához tartozó lengyel képviselő.

“Évekig együtt dolgoztam a Közép-európai Egyetemmel (CEU). Nagyon komoly tudós emberek dolgoznak ott, de az egyetemnek egyértelmű ideológiai profilja van, és alapítója (Soros György) politikai ambíciókkal rendelkezik” – mondta a lengyel képviselő, aki szerint ilyen feltételekkel több országban, köztük Franciaországban, Olaszországban, Németországban nem is alapíthattak volna egyetemet.

Krasnodebski hangsúlyozta, hogy frakciója ellenez minden olyan vitát, amikor egy országot próbálnak meg pellengérre állítani.

Magyarország elismerést érdemel, nem bírálatot

A miniszterelnök az európai parlamenti képviselők hozzászólásaira válaszolva hangsúlyozta, Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek betartásával elsősorban Németországot, Ausztriát és Svédországot védi, mivel a migránsok csak áthaladni kívánnak Magyarországon.

A kormányfő kijelentette, a magyar álláspont migrációs kérdésben világos: az illegális migrációt meg kell állítani, az Európai Unió területén kívül kell különválasztani a menekülteket a gazdasági migránsoktól, a bajba jutott emberek számára oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van.

Hangsúlyozta, a migránsok kötelező kvóta alapján történő áthelyezésének politikája megbukott, hiszen azok az államok sem hajtják végre, amelyek nem szegülnek szembe az uniós politikával. Ez egy rossz gondolat volt, amelyet abba kell hagyni és más megoldást kell keresni – tette hozzá a miniszterelnök.

Nem könyöradomány, amit Magyarország kap az Európai Uniótól

A kormányfő kiemelte, hogy a nettó befizető tagállamok is haszonélvezői a kohéziós politikának. “Mi lebontottuk a vámokat, a piacainkat megnyitottuk, és lehetővé tettük a tőke szabad áramlását, miközben olyan szegények voltunk a kommunizmus után, olyan tőkehiányosak, mint a templom egere” – mondta.

“Nem kérhetik tőlünk, tisztelt képviselő urak és hölgyek, hogy fogjuk be a szánkat, és nem beszélhetnek velünk úgy, mint ha önök ajándékot adnának nekünk, és mi az önök megvásárolt lekötelezettjei lennének” – jelentette ki Orbán.

Kapcsolódó Cikkek