EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,85 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb

Óriáspandákat kap Hollandia

Két kínai óiráspandát kap az amszterdami Ouwehands állatkert egy tudományos kutatás részeként, az állatok szerdán indultak Szecsuanból Hollandiába.

A hím Hszing Ja és a nőstény Vu Ven 15 évet fog eltölteni az amszterdami állatkertben. Ez az első alkalom, hogy óriáspandák érkeznek Hollandiába. Csang Haj-csing, Kína nemzetközi pandakutatási és -együttműködési programjait koordináló kutatóközpontjának (CCRCGP) alelnöke kedden adta át a pandák iratait az állatkert munkatársainak.


“Mindenki odavan a pandákért” – mondta Brenda van Ekeren állatgondozó, aki végigkíséri útjukon az állatokat. Kollégáival egy hónapja érkezett Volongba, hogy megismerkedjen Hszing Jával és Vu Vennel. A medvék már reagálnak az instrukcióira, van Ekeren megtanulta kiejteni a nevüket szecsuani dialektus szerint.

Hszing Ja a gondozó szerint “macsós, játékos”, míg a nőstény Vu Ven “kíváncsi, de nagyon barátságos”. Mindketten 2013 augusztusában születtek.


Hogy az állatok könnyebben megszokják új otthonukat, a központ 40 kilogramm bambuszrügyet, 80 kilogramm bambuszt, almát, répát, valamint egy kukoricából, rizsből, szójából, tojásból és egyéb tápanyagokból készített speciális kenyeret is tartalmazó “üdvözlő ételcsomagot” állított össze.

Hu Cseng-csüan szerint, aki öt éve gondozza a központban a pandákat, mindkét állat nagyon jó fizikai állapotban van. Amszterdamban a fogadási ünnepség után egy hónapot karanténban töltenek. Hu és kollégái az állatkertben maradnak, hogy segítsék a pandák beilleszkedését.

A kutatóközpont az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztria, Japán, Thaiföld, Szingapúr, Malajzia, Ausztrália, Belgium, a Koreai Köztársaság és Hollandia 13 állatkertjével épített ki együttműködési kapcsolatokat 1996 óta. Huszonnyolc óriáspandát küldtek külföldre. A 17 külföldön született bocs közül 11 tért vissza Kínába.

Kínában a 2015 végén végzett számlálás szerint 1864 óriáspanda élt vadon, 2000-ben számuk még csak 1100 volt. További 422 állat él fogságban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.