EUR: 322,64 Ft
CHF: 286,61 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Eger

Összeolvadhat a kettévágott történelem

Újabb szenzációs felújítás kezdődhet az egri várban: rekonstruálják a Zárkándy-bástyát, amelyre 309 millió forintot különített el a kormány, és amely összeg már városunk önkormányzatának rendelkezésére is áll – tudta meg a Lokál Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízottól, Eger és térségének országgyűlési képviselőjétől. A felújítás a Modern Városok Program várfelújítási részébe illeszkedik.

Igazi vártörténeti éveket élünk Egerben, hiszen lassan visszanyeri egykori pompáját városunk egykori véderőműve, ami egyébként a gondos kezeknek, az energiát nem sajnáló lobbinak és a hazaszeretetnek köszönhető. Az egri önkormányzat, a Dobó István Vármúzeum és a kormányzat, nevezetesen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott triójából olyan csodák születnek, amelyekre évtizedek óta nem volt példa.


A Zárkándy-bástya napjainkban
Fotó: Turizmus Online

A Zárkándy-bástyáról azt kell tudni, hogy az egykori kapitányról kapta a nevét, és amikor az 1900-as évek elején az Eger–Putnok vasútvonal épült, ezt a bástyát kettévágták. Tehát gyakorlatilag az egri az egyetlen olyan vár, amelyen vasútvonal vezet keresztül – meséli Nyitrai Zsolt a történelmi hátteret.

Biros Péter olimpiai bajnok vízilabdázó és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a vitézlő oskolásokkal

Ez tehát egy igazi újdonság, ám lesznek megszokott, hagyományőrző tételek is a vár esetében idén.


A város legjelentősebb turisztikai attrakciója – bátran mondható – az egri vár, a hozzá köthető mondakör és történetiség – kezdi Gál Tibor, az egri önkormányzat Városimázs Bizottságának elnöke. – Azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre több programot kínál és nyújt a vár az idelátogatóknak és a helyieknek, idén is minden hónapra jut egy-egy nagyszabású rendezvény vagy kiállítás – értékeli Gál Tibor.

Gál Tibor borász, az egri önkormányzat Városimázs Bizottságának elnöke

Ezzel cseng egybe Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatójának véleménye, miszerint tavaly csaknem 340 ezer látogatója volt az egri várnak, és minden évben átlagosan 10 százalékkal emelkedik a számuk.

Júniusban lesz a legközelebbi és egyben egyik legnépszerűbb programunk a Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként, amikor országos viszonylatban az első három vármúzeum között van a látogatottságunk, tavaly is több mint 10 ezren jöttek el ide. Táncházzal, fáklyás kazamatavezetéssel és számos más érdekességgel készülünk, természetesen ez alkalommal ingyenesen látogathatók a kiállításaink – mondja Berecz Mátyás.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója Fotó: Vozáry Róbert

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.