2018. december 19., szerda
Viola

Extra

Ötszáz üveg borral tartozik Havasnak Matyi

Havas Henriknek több mint ötszáz üveg borral tartozik az ország egyik leggazdagabb embereként megismert Matyi Dezső. Míg Havas becsületbeli ügynek tartja a megállapodás betartását, az Alexandra könyvbirodalom tulajdonosának esze ágában sincs rendezni tartozását.

Havas Henrik (Fotó: Máté Krisztián)

Havas Henrik (Fotó: Máté Krisztián)

Nem csitul a botrány Matyi Dezső körül. Korábban beszámoltunk arról, hogy az Alexandra könyvhálózat volt tulajdonosának cégei ellen csalás, sikkasztás, fedezetelvonás és jogtalan pénzintézeti tevékenység miatt nyomoznak, most pedig Havas Henrik állítja, hogy a gazdag pécsi vállalkozó tartozik neki. Matyi Dezső mindig is mély tisztelettel és elismeréssel beszélt Havasról, minden lehetőséget megragadott, hogy barátkozzon vele.


– Tizenöt éve Matyival együtt utaztunk Afrikába, egy szafarira. Viccesen megjegyeztem neki, hogy egy talpraesett komlói parasztgyereknek tartom, aki az utcán, egy szatyorból kezdte árulni a könyveit – emlékezik Havas Henrik. – A gondok akkor kezdődtek vele, amikor a hirtelen jött gazdagság felébresztette benne a vágyat, hogy egyszerre több lépcsőt ugorjon át a társadalmi osztályokon.

Havas az ezredfordulón nyolc hektár szőlőt vett Villányban, ahol egy présházból csinos borozót építtetett. Mint mondja, három év alatt csupán négyszer volt lent, nem maradt rá ideje.


– Matyi Dezső megvette a szőlőt és a borozómat. A volt felesége megnyugtatott, hogy ne aggódjak, biztos megkapom, ami jár nekem – meséli Havas Henrik.

Matyi Dezső /Fotó:  MTI – Honéczy Barnabás

– Megegyeztünk, hogy a vételár részeként évente a négyféle szőlőből készült borból tíz-tíz üveggel küld nekem. A pénzt rendben el is utalta, csakhogy a borra 13 éve hiába várok. Tavaly aztán Matyi Dezső felhívott, menjek le hozzá, megmutatja a Villány környéki birtokát. Büszkén mutogatta a több száz hektár szőlőből álló, fantasztikus borászatát. Miközben ámulva csodáltam, megkérdeztem, mikor küldi el a nekem járó több mint félezer palack bort.

A válaszától nagyon pipa lettem, arra hivatkozott, hogy már rég eladta azt a borozót, amit tőlem vett, ezért nem küldött semmit. Gondoltam rá, hogy ügyvédi felszólítást küldök neki, de nem tettem. Ez a lényegen nem változtat: a megállapodásunk értelmében Matyi több mint ötszáz üveg borral tartozik nekem. Feljelenthetném, de nem teszem. Nálam az üzleti megállapodás becsületbeli ügy, várom, hogy rendezze a tartozását.

A sors fintora, hogy a 12 milliárd forinttal eladósodott Alexandra könyvkiadó tulajdonosa – aki bár ígérte, nem válaszolt írásban feltett kérdéseinkre –, ha küldené is bort, már nincs miből. Pár hónappal Havas Henrik látogatása után rákényszerült, hogy eladja a villányi borászatát.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Töltsön egy rendkívüli estet Oláh Ibolyával

    Töltsön egy rendkívüli estet Oláh Ibolyával

    Koncert és színházi este, személyes hangvételű „beszélgetés” a hallgató-nézővel; csöndes feltárulkozás a dalokon és az énekesnő életének fontosabb eseményein keresztül, izgalmas estet ígérnek az énekesnővel a Hungarikum Pódiumon január 5-én.

  • Felújítják az Álomutazót karácsonyra

    Felújítják az Álomutazót karácsonyra

    Karácsony előtt és után nem is jöhetne semmi jobb, mint egy jó családi program. A tavaly nagy sikerű szuperprodukció idén újraéled, ugyanúgy a BOK csarnokban, sztárokkal, lenyűgöző látványvilággal és fantasztikus slágerekkel.