EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Salgótarján

Ötven kulturális program a 30. Tarjáni Tavaszon

Az elkövetkező két hónap kulturális eseményeit bemutató sajtótájékoztatóval április harmadikán kezdetét vette a Tarjáni Tavasz Művészeti Fesztivál Salgótarjánban. A harmincadik születésnapját ünneplő programsorozat két hónapon keresztül ötven eseményt kínál a zene, a tánc, a színház, a képzőművészet és az irodalom műfajaiban.

A Tarjáni Tavaszt megnyitó sajtótájékoztatón részt vett Dániel Zoltán, kulturális ügyekért felelős alpolgármester, dr. Fodor Miklós, a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese, Lieszkovszky Gábor, a megújulás alatt álló Stécé Kávéház új üzemeltetője, Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója, Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház rendezője és menedzsere, valamint Tóth Csaba, a 33. Dixieland Fesztivál fesztiváligazgatója.


Simon Lajos ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy minden korosztályt és minden ízlést igyekeznek kielégíteni a kínálattal, amelyben szerepel zene, tánc, színház, irodalom és képzőművészet is. Dániel Zoltán alpolgármester a május elsejei „szuperhétvégére” hívta fel a figyelmet. Ekkor lesz Városi Majális a Dolinkában sztárfellépőkkel és ekkor tartják a Salgó Rallyt is.

Molnár Éva könyvtárigazgató elmondta, hogy az irodalmi programok mellett gyermekeknek szóló rendezvényekkel és kiállításokkal is kapcsolódnak a Tarjáni Tavaszhoz. Dr. Fodor Miklós a múzeumi programok közül kiemelte a 34. Tavaszi Tárlatot, amelyet kétévente rendez meg a megyei intézmény, továbbá a Szórakaténusz Játékmúzeum Rodolfo-kiállítása is látható lesz a Dornyay Múzeumban.


Kép: Lehoczki-Gallai Gréta
Széleskörű összefogással született meg az idei programcsomag. A megvalósítók sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Susán Ferenc színházmenedzser a Zenthe Ferenc Színház programjai közül kiemelte a családoknak szóló Tündér Míra című május 28-ai előadást, amely az egri Gárdonyi Géza Színház vendégszereplésében lesz látható. Felhívta a figyelmet, hogy a helyi színház legújabb premierje országos lesz. Az Augusztus Oklahomában című darabot május 19-én Budapesten, a  József Attila Színházban mutatják be, a salgótarjáni közönség május 22-én és 23-án láthatja majd. Idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját a Zenthe Ferenc Színház, amely alkalomból különlegesen tartalmas programmal készülnek április 23-ára, a Zenthe Emléknapra a salgóbányai Erdészháznál és a Geocsodák Házában.

A Tarjáni Tavasz Művészeti Fesztivál programjai elérhetők a www.stkult.info weboldalon és a Tarjáni Műsor napokban megjelent számában.

Farkas Ida és Szabó Natália Rossini Macskaduettjének részletét adták elő, ezzel indult a Tarjáni Tavasz Salgótarjánban. Kép: Lehoczki-Gallai Gréta

Visszatér a „jazz session”

A 33. Dixieland Fesztiválról Tóth Csaba fesztiváligazgató beszélt. Kiemelte a visegrádi négyek együttműködését, amely komoly támogatást nyújt a rendezéshez. A május 5–7-ei hosszú hétvégén jelen lesz Lengyelország legrégebbi és leghíresebb csapata, a Jazz Band Ball Orchestra és a Magyarországon nagyon népszerű Hot Jazz Band is. Az Ifjúsági Jazz Tábor zárókoncertjét a fesztivál nyitónapján tartják a Fő téren. Hozzátette: visszatér a „jazz session” is, a jelenleg még felújítás alatt álló kávézó ad majd otthont az örömzenélésnek.

Lieszkovszky Gábor, a kávézó új üzemeltetője röviden szólt a hely rekonstrukciójáról. A neve Helló Café lesz, és étterem is működik majd benne. A programjaik között nosztalgiapartik, konferenciák, kulturális események szerepelnek. A nyitás április közepére várható.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.