2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Egyéb Szolnok

Óvakodj a törpétől!

Szúrós, kicsi, eleszi a táplálékot az őshonos fajok elől, ikrafaló és oxigénhiányossá teheti a vizeket – sok a baj a törpeharcsával…

Idegen fajok betelepítése mindig kockázatos. Számtalan élőhely állat- és növényvilágát borította fel egy-egy faj betelepítése vagy behurcolása. A törpeharcsa Amerikában szép nagyra nő, szálkamentes húsa igazi csemege. Jó ötletnek tűnt betelepíteni a hazai vizekbe, ám itt már nem hozta megszokott formáját. Illetve formáját igen, méretét már kevésbé. Hazai vizeinkben legfeljebb 10 dekás az átlagsúly, bár néha fogni félkilósat is. És rengeteg van. Az állóvizekben, például a Tisza-tóban elképesztő mennyiség él.


Halászok ritkítják az állományt speciális varsákkal és csapdákkal

Az apróságok állandó kapása egyes időszakokban már kifejezetten zavarja a horgászatot, tömeges jelenlétük pedig a kritikus nyári hajnalokon és a téli, jéggel fedett időszakokban megnöveli az oxigénhiányos állapot kialakulásának kockázatát. A legnagyobb kárt azonban a táplálkozása okozza, hiszen nemcsak az őshonos halak ikráit fogyasztja el, hanem minden olyan haltáplálék-szervezetet, amely fontos szerepet játszik az őshonos halak táplálkozásában (zooplankton, férgek, puhatestűek, ízeltlábúak stb.). Szakirodalmi adatok szerint 1 kilogramm törpeharcsához 9 kilogramm táplálék elfogyasztása szükséges. Ebből könnyen kiszámolható, hogy a 2015-ben és 2016-ban kifogott közel 30 ezer kilogramm törpeharcsa 270 ezer kilogramm természetes tápláléktól fosztotta meg a Tisza-tó őshonos halállományát addigi élete során.

A Tisza-tavon most halászok ritkítják az állományt speciális varsákkal és csapdákkal. Ezekbe csak a törpeharcsa bújik be, ám ha más hal is beletalál, akkor azt kíméletesen visszaengedi a halász. És hogy mi lesz a törpék sorsa? A tényleg törpe törpék hallisztként végzik, ám a nagyobbacskák konyhaasztalon és serpenyőben kötnek ki.


„A Tisza-tavi törpeharcsa-állomány olyan méretű, aminek kártétele felbecsülhetetlen. Ellene intézményesen kell felvennünk a harcot. Ez a szelektív halászat azonban elhivatott és szakmailag is képzett halászokat kíván. A vállalkozókkal kötött szerződésekben a halászathoz használható eszközök számát és méretét rögzítjük, valamint azt is, hogy a halász a munka megkezdése előtt legalább egy nappal köteles bejelenteni a halászat helyét és idejét, valamint GPS-koordinátákkal megadni a zsákmány kirakásának és elszállításának a helyét. Kollégáink természetesen a munka során is jelen lesznek, de az említett adatok ismeretében bármelyik horgász is meggyőződhet arról, hogy kizárólag szelektáló halászat történik. Kérjük, fogadják megértéssel és bizalommal az intézkedéseinket, és szurkoljanak a minél sikeresebb gyérítésért!” – írja weboldalán a gyérítést végző Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Kapcsolódó Cikkek