2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Ózd

Ózdon is rehabilitálhatók a mozgásszervi betegek

2016. március 1-jétől működik az Almási Balogh Pál Kórház mozgásszervi és rehabilitációs osztálya. Ezúttal vezetőjét, dr. Kiss Katalin reumatológus és mozgásszervi szakorvost mutatjuk be olvasóinknak.

– Huszonöt éven át a mezőkövesdi rehabilitációs központban dolgoztam, ahonnan a Sportkórházba kerültem. Véletlenül szereztem tudomást arról, hogy Ózdon elkészült a mozgásszervi és rehabilitációs osztály, ahová szakorvost keresnek. Ekkor léptem kapcsolatba Bélteczki János főigazgató úrral, majd ezután költöztem vissza Borsodba – mondta bemutatkozásképpen dr. Kiss Katalin főorvosnő.


A mai elvárásoknak megfelelő, 1-2-3 ágyas szobák és a jó felszereltség elnyerte tetszését, majd elvállalta az osztályvezetői feladatokat. Jelenleg ketten látják el a szakorvosi teendőket, de kiemeli a főnővér, a nővérek, a három fő gyógytornász, a gyógymasszőr, a logopédus és az ergoterapeuta kiváló felkészültségét is. Betegeik között vannak a stroke-on átesettek, gerincműtöttek, végtagtörések után rehabilitációra szorultak, sclerosis multiplexben vagy Parkinson-kórban szenvedők. Technikai eszközökkel, tornával és pszichésen is igyekeznek a gyógykezeltekre hatni a mielőbbi gyógyulás érdekében a 30 ágyas osztályon. Nincsenek időkényszerben, hiszen akár több hónapon át is kezelhetnek egy-egy pácienst a gyógyulás, a jobb minőségű élet reményében. Egy év tapasztalata alapján bátran kijelenti, hogy a betegek szeretnek náluk gyógyulni, többen visszajárnak az osztályra. Mindebben szerepet játszhat az a tény, hogy a kórház dolgozói a betegben az embert tisztelik, szem előtt tartva az emberi méltóságot. Az a lényeg, hogy a gyógyulni vágyó ember motivált és viszonylag jó fizikai állapotú legyen, mert a javuláshoz szükséges feladatokat, a játékos erőfejlesztést és a gyógytornát csak akkor tudja elvégezni.

Fotó: Lokál
Képalá: Sok mozgással jár a rehabilitáció

 

Az elmúlt egy évben számos gyógyászati segédeszközt kaptak a támogató cégektől, illetve a szakrendelés mellett ilyen eszközöket kiszolgáló egység is működik, ami a munkájukat segíti. A fizikoterápiás eszközparkot kielégítőnek tartja dr. Kiss Katalin, aki hozzátette, a szöveti regenerációt gyorsító infra lézer is rendelkezésükre áll. A gyógytornászok munkáját váll- és térdmozgató gép támogatja, de az úszómedencének és a sok-sok munkának is szerepe van a gyógyulásban. Szerencsésnek tartja, hogy a kezelések egy épületen belül vannak, sőt döntő többségük a rehabilitációs osztályon. Ennek beindítása óta a helyi betegeknek nem kell Kazincbarcikára, Egerbe vagy Miskolcra utazniuk a gyógyuláshoz.


Fotó: Lokál
Képalá: A közvetlen, családias hangulat fél siker a gyógyuláshoz

A főorvosnő végezetül megemlíti, hogy a gyógyászati eszközök felírását is helyben végzi, sőt még az amputált betegek művégtaggal történő ellátását is megoldják Ózdon.  Ezeket korábban csak a megyei kórházban lehetett igényelni.

Kapcsolódó Cikkek