2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Székesfehérvár

Pálinkában elsők

Vértes Tibor fiatalabb éveiben nem igazán szerette a pálinkát, most agárdi főzdéje tizenkét nemzet közel száz üzemének „krémjébe tartozik”, vagy ahogy az Destillata versenyen nevezik, a kiválasztottak közé.

Az Agárdi Pálinkafőzde nemzeti győztes lett az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén. A szakmában utóbbi számít az egyik legnagyobb elismerésnek, de hogy mit is jelent pontosan, arról az üzem tulajdonosa és vezetője, Vértes Tibor, a pálinkakészítés szerelmese mesélt lapunknak.


– Ez egy nemzetközi verseny, ahová tizenkét ország száztizenkét üzeme nevezett be – Magyarországról tizenhét – több ezer párlattal. A bírák végigkóstolják mindegyiket és ennek alapján hozzák meg a döntést. Most, 2017-ben mi voltunk itthonról a legjobbak, illetve bekerültünk a kiválasztottak körébe is, ami azt jelenti, hogy a közel száz főzde közül mi a legjobb tízbe tartozunk. Nagy örömünkre nem először részesülünk a Destillatán ekkora elismerésben, és a jövőben is az a célunk, hogy folyamatosan az élvonalban tudjunk maradni – mondta el Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde vezetője.

Tibor elárulta: a húszas éveiben a pálinka nem tartozott a kedvenc italai közé. Sőt kifejezetten kerülte, míg a keze ügyébe nem  került egy igazán jó párlat, amiből az alkoholon kívül más is érződött. Végre talált egy olyan pálinkát, amely igazi illat- és ízélménnyel tudott szolgálni. Akkor gondolkodott el először, hogyan készíthetik ezt a hazánkban igencsak kedvelt nedűt. – A pálinkafőzés nem egy nagy varázslat, egyszerűen csak érteni és szeretni kell a szakmát. És persze jó alapanyag kell hozzá. Szerencsénkre itt, a Velencei-tó környékén bővelkedünk a finom gyümölcsökben. Nincs is más dolgunk, mint ezeknek az ízét és értékét megőrizni és átmenteni a párlatba. Azoknak, akik otthon próbálkoznak a pálinkafőzéssel, azt tanácsolom, olvassák el a szakirodalmat és tanuljanak belőle, nézzenek utána, hogy milyen törvények érvényesülnek a főzés, lepárlás során. Ha tisztába jöttek az alapokkal, már csak egy jó orr és garat kell – magyarázza a Tibor, aki mindehhez persze azt is hozzáteszi, hogy ez egy olyan szakma, amelyet igazán sosem lehet kitanulni, fejlődni kell vele együtt.


Vértes Tibor március 22-én Budapesten, a Duna Palotában vehette át érmét, ahol Zsigó Róbert államtitkár, valamint Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria magyarországi nagykövete köszöntötte a versenyen részt vett magyar pálinkafőzdéket.
– A Destillata díjátadó gálája március 17-én, pénteken este volt a wattensi Swarovski Kristálymúzeumban. A hazai főzdék nagy többsége, így  mi is azonban nem a helyszínen, hanem március 22-én, a Duna Palotában megrendezett fogadáson vettük át a díjunkat – mondta el a nemzeti győztes pálinkafőzde vezetője, aki azt is megemlítette, hogy a ceremónia után a versenyen részt vett pálinkák megízlelésére is volt lehetőségük, és bizony kóstolt nem egy igazán ízletes nedűt. – Szemmel kell tartani a versenytársakat! – jegyezte meg Tibor.

Azoknak, akik először kóstolnak

Vértes Tibor szerint azok, akik még nem kóstoltak vagy rossz tapasztalataik vannak a pálinkával kapcsolatban, mindenképp egy olyan gyártó párlatát kóstolják meg legközelebb, amely már bizonyított a szakmában. Ezután egy könnyebb, gyümölcsösebb fajtával, mondjuk, egy kajszibarackkal vagy egy muskotályos szőlővel folytassák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.