2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Székesfehérvár

Pálinkában elsők

Vértes Tibor fiatalabb éveiben nem igazán szerette a pálinkát, most agárdi főzdéje tizenkét nemzet közel száz üzemének „krémjébe tartozik”, vagy ahogy az Destillata versenyen nevezik, a kiválasztottak közé.

Az Agárdi Pálinkafőzde nemzeti győztes lett az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén. A szakmában utóbbi számít az egyik legnagyobb elismerésnek, de hogy mit is jelent pontosan, arról az üzem tulajdonosa és vezetője, Vértes Tibor, a pálinkakészítés szerelmese mesélt lapunknak.


– Ez egy nemzetközi verseny, ahová tizenkét ország száztizenkét üzeme nevezett be – Magyarországról tizenhét – több ezer párlattal. A bírák végigkóstolják mindegyiket és ennek alapján hozzák meg a döntést. Most, 2017-ben mi voltunk itthonról a legjobbak, illetve bekerültünk a kiválasztottak körébe is, ami azt jelenti, hogy a közel száz főzde közül mi a legjobb tízbe tartozunk. Nagy örömünkre nem először részesülünk a Destillatán ekkora elismerésben, és a jövőben is az a célunk, hogy folyamatosan az élvonalban tudjunk maradni – mondta el Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde vezetője.

Tibor elárulta: a húszas éveiben a pálinka nem tartozott a kedvenc italai közé. Sőt kifejezetten kerülte, míg a keze ügyébe nem  került egy igazán jó párlat, amiből az alkoholon kívül más is érződött. Végre talált egy olyan pálinkát, amely igazi illat- és ízélménnyel tudott szolgálni. Akkor gondolkodott el először, hogyan készíthetik ezt a hazánkban igencsak kedvelt nedűt. – A pálinkafőzés nem egy nagy varázslat, egyszerűen csak érteni és szeretni kell a szakmát. És persze jó alapanyag kell hozzá. Szerencsénkre itt, a Velencei-tó környékén bővelkedünk a finom gyümölcsökben. Nincs is más dolgunk, mint ezeknek az ízét és értékét megőrizni és átmenteni a párlatba. Azoknak, akik otthon próbálkoznak a pálinkafőzéssel, azt tanácsolom, olvassák el a szakirodalmat és tanuljanak belőle, nézzenek utána, hogy milyen törvények érvényesülnek a főzés, lepárlás során. Ha tisztába jöttek az alapokkal, már csak egy jó orr és garat kell – magyarázza a Tibor, aki mindehhez persze azt is hozzáteszi, hogy ez egy olyan szakma, amelyet igazán sosem lehet kitanulni, fejlődni kell vele együtt.


Vértes Tibor március 22-én Budapesten, a Duna Palotában vehette át érmét, ahol Zsigó Róbert államtitkár, valamint Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria magyarországi nagykövete köszöntötte a versenyen részt vett magyar pálinkafőzdéket.
– A Destillata díjátadó gálája március 17-én, pénteken este volt a wattensi Swarovski Kristálymúzeumban. A hazai főzdék nagy többsége, így  mi is azonban nem a helyszínen, hanem március 22-én, a Duna Palotában megrendezett fogadáson vettük át a díjunkat – mondta el a nemzeti győztes pálinkafőzde vezetője, aki azt is megemlítette, hogy a ceremónia után a versenyen részt vett pálinkák megízlelésére is volt lehetőségük, és bizony kóstolt nem egy igazán ízletes nedűt. – Szemmel kell tartani a versenytársakat! – jegyezte meg Tibor.

Azoknak, akik először kóstolnak

Vértes Tibor szerint azok, akik még nem kóstoltak vagy rossz tapasztalataik vannak a pálinkával kapcsolatban, mindenképp egy olyan gyártó párlatát kóstolják meg legközelebb, amely már bizonyított a szakmában. Ezután egy könnyebb, gyümölcsösebb fajtával, mondjuk, egy kajszibarackkal vagy egy muskotályos szőlővel folytassák.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.