EUR: 322,27 Ft
CHF: 285,80 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Belföld

Pálinkás József: kizárólag feladatorientált K+F programokat finanszíroz az innovációs hivatal

Kizárólag feladatorientált kutatás-fejlesztési programokat finanszíroz a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal, tehát a projektek csak akkor támogathatóak, ha gyakorlati hasznuk is valószínűsíthető – hangsúlyozta a szervezet elnöke a Századvég Gazdaságkutató konferenciáján, mely a nagyvállalatok kutatás-fejlesztési lehetőségeivel foglalkozott.

Pálinkás József elsősorban azért hívta fel erre a figyelmet, mert tapasztalatai szerint sok esetben a vállalatok számára a kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) támogatások csak forrásbevonást jelentenek, azonban a projektek nem mindig egyeznek a valós igényekkel. Hangsúlyozta: nem forrásokra, hanem konkrét projektekre lehet pályázni, amelyek költségvetésének összhangban kell lennie az elérendő céllal, valamint a vállalkozások releváns és igazolt K+F+I tevékenységével.


Mint mondta, a Nemzeti Innovációs Alap feladata, hogy a különböző forrásokat és programokat összehangolt, rugalmas tervezéssel és átfogó portfólióval kezelje, mivel egyensúlyt kell teremteni a kísérleti fejlesztés, az innovatív vállalkozások, és a felfedező kutatások között. A K+F+I projekteknek hosszútávon fenntarthatónak kell lenniük, amelyek később képesek működni úgy is, hogy az uniós források már nem állnak rendelkezésre. Ehhez elengedhetetlen az újdonságtartalom, hogy a fejlesztés célszerű, valamint piacképes, és nemzetközileg is versenyképes legyen – jegyezte meg az elnök.

Kapcsolódó Cikkek