EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Belföld

Pályázatokkal a munkaerőhiány ellen

Azok a cégek, amelyek nem sajnálják a pénzt, időt, energiát a képzésekre, sokat tesznek azért, hogy hosszú távon megoldják a munkaerőhiánnyal járó problémákat – most ráadásul uniós pályázatok is segítik őket.

A napokban jelent meg négy olyan uniós pályázat, amelyek segítségével a cégek munkahelyi képzéseket indíthatnak. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert egyre több vállalat küzd súlyos munkaerőhiánnyal. A pályázati pénzek nem csak a frissen végzett fiatalok foglalkoztatását támogatják, hanem például a munkatársak továbbképzését vagy éppen a digitális fejlesztéseket – minderről Rapcsák Dániel, a Vanessia Kft. szakmai igazgatója beszélt a HG Media Munkaerőhiány földön, vízen, levegőben című konferenciáján.


Rapcsák Dániel – Fotó: HG Media

A szakember felhívta a figyelmet arra is: Magyarországon az egész életen át tartó tanulásban résztvevő felnőttek aránya rendkívül alacsony, mindössze 7 százalék. Ez az európai uniós átlag mindössze kétharmada, de térségünkben is alacsonynak számít, hiszen ugyanez a mutató Csehországban 9 százalék fölötti, Szlovéniában pedig csaknem 12 százalék.

A felnőttkori tanulás egyik legfontosabb színtere pedig éppen a munkahelyi környezet, így azok a cégek, amelyek nem sajnálják a pénzt, időt, energiát a képzésekre, sokat tesznek azért, hogy hosszú távon megoldják a munkaerőhiánnyal járó problémákat.

Most a vállalatok – kicsik, közepesek és nagyok egyaránt – nyerhetnek pénzt egy-egy munkakör végzéséhez szükséges kompetenciák oktatására. A pályakezdők foglalkoztatásának bértámogatására kis- és közepes cégek pályázhatnak, de megnyílnak a támogatási keretek a gyakornokok munkavégzését támogató eszközök beszerzésére és a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetésére is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.