2018. március 20., kedd
Klaudia,

Belföld

Pályázatokkal a munkaerőhiány ellen

Azok a cégek, amelyek nem sajnálják a pénzt, időt, energiát a képzésekre, sokat tesznek azért, hogy hosszú távon megoldják a munkaerőhiánnyal járó problémákat – most ráadásul uniós pályázatok is segítik őket.

A napokban jelent meg négy olyan uniós pályázat, amelyek segítségével a cégek munkahelyi képzéseket indíthatnak. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert egyre több vállalat küzd súlyos munkaerőhiánnyal. A pályázati pénzek nem csak a frissen végzett fiatalok foglalkoztatását támogatják, hanem például a munkatársak továbbképzését vagy éppen a digitális fejlesztéseket – minderről Rapcsák Dániel, a Vanessia Kft. szakmai igazgatója beszélt a HG Media Munkaerőhiány földön, vízen, levegőben című konferenciáján.


Rapcsák Dániel – Fotó: HG Media

A szakember felhívta a figyelmet arra is: Magyarországon az egész életen át tartó tanulásban résztvevő felnőttek aránya rendkívül alacsony, mindössze 7 százalék. Ez az európai uniós átlag mindössze kétharmada, de térségünkben is alacsonynak számít, hiszen ugyanez a mutató Csehországban 9 százalék fölötti, Szlovéniában pedig csaknem 12 százalék.

A felnőttkori tanulás egyik legfontosabb színtere pedig éppen a munkahelyi környezet, így azok a cégek, amelyek nem sajnálják a pénzt, időt, energiát a képzésekre, sokat tesznek azért, hogy hosszú távon megoldják a munkaerőhiánnyal járó problémákat.

Most a vállalatok – kicsik, közepesek és nagyok egyaránt – nyerhetnek pénzt egy-egy munkakör végzéséhez szükséges kompetenciák oktatására. A pályakezdők foglalkoztatásának bértámogatására kis- és közepes cégek pályázhatnak, de megnyílnak a támogatási keretek a gyakornokok munkavégzését támogató eszközök beszerzésére és a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetésére is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lerészegezte Gyurcsányt az LMP-s

  Lerészegezte Gyurcsányt az LMP-s

  Lerészegezte a hétvégi ellenzéki megbeszélésen vendéglátóit, vagyis a Demokratikus Koalíció vezetőit, Gyurcsány Ferencet és Molnár Csabát Vágó Gábor, az LMP tárgyalódelegációjának tagja.

 • Meg akarta vesztegetni a jobbikos az LMP-st

  Meg akarta vesztegetni a jobbikos az LMP-st

  Vesztegetési botrányba keveredett a Jobbik egyik vezető tisztségviselője. Az Origo birtokába került hangfelvételen Farkas Gergely, aki a kiskunhalasi egyéni kerületben indul, pénzt ajánlott az LMP-s Midi Melániának, hogy lépjen vissza.

 • Centrumkórház lesz a Heim Pál Gyermekkórház

  Centrumkórház lesz a Heim Pál Gyermekkórház

  Mintegy 26 milliárd forintból újul meg a Heim Pál Gyermekkórház az Egészséges Budapest Program keretében – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a létesítményben tartott sajtótájékoztatóján a múlt héten.