EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb XII.kerület

Papp Laci ott van a Gesztenyéskertben

Papp László tiszteletére születésének 91. évfordulóján szobrot avatott a Hegyvidék önkormányzata a Gesztenyéskertben. A mindenki által Papp Laciként emlegetett olimpikonunk 13 éve hunyt el, tavaly lett posztumusz a Hegyvidék díszpolgára, hiszen a kerületben dolgozott a MOM-nál, és a MOM SC-ben kezdte pályafutását.

Élete végén az Óra úti házban lakott, ahol családja most is él. A legenda szerint Papp Laci a Normafához vitte az ökölvívócsapatot favágással kiegészített edzésre.


Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere elmondta, a képviselő-testület két éve döntött a szoborállításról. A pályázatra nyolc pályamunka érkezett, ezek külön-külön kiváló tervek voltak, nagyon különböző megformálásokkal, míg végül a zsűri egy klasszikus szoborra adta a voksát. Eredetileg úgy volt, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság Csörsz utcai székházházának udvarát díszíti majd, de aztán a testület úgy döntött, hogy a Gesztenyéskert sarkában, a MOM Kulturális Központ előtt van a helye a szobornak, mert ott többen láthatják.

– Ez a hely illik hozzá a legjobban, mert akármekkora csillag is volt, mégis megmaradt a többieknek előre köszönő, közvetlen embernek, amit sokkal jobban kifejez, ha a szobor látható helyen, velünk egy térben áll – fogalmazott a polgármester.


Az olimpiai bronzérmes, amatőrként és profiként is világbajnok Erdei Zsolt elmondta, Papp László gyerekkorától nagy példaképe volt, és máig az maradt. Szerencsésnek nevezte magát, hogy személyes emlékei is vannak a legendáról, aki annak idején többször megfordult a válogatott edzésein.

– Ő jobbkezes létére fordított alapállású volt, s egyszer megjegyezte, hogy nekem is alapállást kellene váltanom. Amikor ezt mondta, büszke voltam, mert azt éreztem, hogy kicsit saját magát látja bennem – árulta el Erdei, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség új elnöke. Hozzátette, bízik benne, hogy lesznek még Papp Lacik a magyar bokszban, akikben van az ő szorgalmából, alázatából.

A szobrot az a Fekete Géza formázta, aki a legendás sportolónak a Papp László Budapest Sportarénában látható mellszobrát is elkészítette.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.