2017. november 21., kedd
Olivér

Külföld

Putyin: romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok Trump hivatalba lépése óta

Romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok Donald Trump hivatalba lépése óta az előző washingtoni vezetés időszakához képest – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Mir tévécsatorna által szerdán közzétett interjújában.

“Azt lehet mondani, hogy munkaszinten, különösen katonai szinten nem lett jobb, hanem valószínűleg romlott” – fogalmazott a kapcsolatok állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva az orosz vezető.


Az orosz-amerikai külügyminiszteri találkozó napján közölt nyilatkozatában Putyin egyebek között arról szólt, hogy a Szíriára mért katonai csapással az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert azt anélkül tette, hogy bebizonyosodott volna, a vegyi fegyvert a szíriai kormányerők vetették be. Megfogalmazása szerint a NATO-szövetségesek úgy viselkednek, “mint a kínai bólogató szobrocskák, semmit sem elemezve abból, ami történik”.

Az észak-atlanti szövetségről kijelentette, hogy az a hidegháború idején jött létre és még mindig a tömbök közötti szembenállás korszellemében él, mert nem volt képes alkalmazkodni a modern valósághoz, nincsenek ideológiai különbségek. Kifogásolta, hogy azt átalakulás szándékára vonatkozó kijelentések ellenére a NATO nagyon is ideológiailag vezérelt katonai blokk maradt.


Azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett az amerikai csapást kiváltó idlíbi vegyifegyver-incidens helyszínén, amely újabb feszültséget váltott ki a Moszkva és a Washington közötti kapcsolatokban, Putyin két lehetséges változatot említett meg. Az első helyen azt, hogy egy szíriai katonai gép eltalálhatta a militánsok egyik harciméreg-üzemét.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Irakban a nemzetközi koalíció és az iraki hadsereg ellen vetettek már be vegyi fegyvert.

“Ez ugyanaz a banda” – fogalmazott az elnök.

Egy másik lehetséges forgatókönyvként a szíriai kormány elleni megrendezett provokációt nevezte meg, hozzátéve, hogy ezt a feltevést ki kell vizsgálni.

“Ellenőrzés nélkül nem tartjuk lehetségesnek, hogy bármilyen lépések történjenek a hivatalos szíriai kormány ellen” – mondta.

Az orosz elnök megismételte a Moszkva és Damaszkusz által képviselt álláspontot miszerint, Szíria nem rendelkezik vegyi fegyverekkel, azok készleteit megsemmisítették, amit ellenőrizni is lehet.

Putyin kijelentette: az arab országban végrehajtott orosz katonai beavatkozásnak célja annak megakadályozása, hogy oroszországi terroristák visszatérhessenek Szíriából.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet mintegy 20 ezer fegyverese közül legkevesebb 9 ezer a Független Államok Közössége (FÁK) országaiból – ezen belü 4 ezren Oroszországból – való. Hangsúlyozta, hogy az IÁ legyőzéséhez nemzetközi összefogásra van szükség.

Sürgette, hogy a terrorellenes küzdelem keretében a titkosszolgálatok hatékonyabban működjenek együtt a migrációáramlás szigorú ellenőrzésében. Rámutatott, hogy a többi volt szovjet köztárságon át beszivárgó militánsok fenyegetést jelentenek Oroszsország számára, ugyanakkor elismerte, hogy a többség kenyérkereset céljából érkeznek az országba és a szabad munkaerő-áramlás velejárója az Eurázsiai Gazdasági Unión belül végbemenő integrációnak.

Az orosz államfő leszögezte: Moszkva nem engedi meg, hogy “színes forradalmak” menjenek végbe Oroszországban és a negyedszázada megalapított Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete többi öt tagállamában – Fehéroroszországban, Örményországban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, és Tádzsikisztánban.

Putyin a szervezet országait veszélyeztető legfőbb kockázatok között a terrorizmust, a szélsőségességet, a kábítószer-kereskedelmet, a határokon átívelő bűnözést és a globális fenyegetettségeket említette meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    A Baltimore melletti Towson bevásárlóközpontjának vendégeinek lesett az álla, amikor hosszas szemrevételezés után rájöttek, hogy a nagy feltűnést keltő bombázó divatos, rongyos farmere és pólója érzéki csalódás, egy tangán kívül csak némi festék takarja a testét.

  • Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Megjelent a Soroshoz közel álló politico.eu-n egy lista Brüsszel politikáját legbefolyásosabban alakító nőkről, amelyen az ötödik helyet csípte meg Soros alapítványának európai ügyekért felelős igazgatója, eggyel megelőzve egy uniós biztost, aki amúgy szintén Soros embere, miközben Soros szerint szó sincs arról, hogy beleszólna az európai ügyek menetébe.