2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Eger

RC off-road Kápolnán

A 2000-es évek elején „ütötte fel a fejét” hazánkban az ún. RC off-road autómodellezés, ami egy önmagában lenyűgöző hobbiból, a modellautók elemekből történő, fáradtságot nem ismerő, viszont türelmet nagyon is igénylő összerakásából alakult ki.

Az RC Off-Road Autómodellező Egyesület négy alapító tagja szinte véletlenül találkozott össze 2003-ban, majd egy év múlva már bejegyzett egyesületként kezdtek neki a pályaépítésnek, és természetesen az RC off-road kisautók minél változatosabb, gyorsabb és látványosabb bemutatásának.


– Ezekben az autókban ugyanúgy be kell állítani mindent, mint egy olyan kocsiban, amibe beülünk: futóművet, sebességváltót, differenciálművet, tehát mindent. Ma már annyi különbség van, hogy nem otthon fúrja-faragja magának az alkatrészeket az ember, hanem megrendeli és összerakja. Az első időkben az internetet túrtuk és a világhírű versenyzők beállításait használtuk, de aztán mindenkinek kialakultak a saját beállításai is, és hát ezek a kisautók olyanná formálhatók, amilyenre akarjuk – árulja el Fally György egyesületi elnök.

Fotó: Rc Off-Road Autómodellező Egyesület Fórum

 

Az is kiderül, hogy nemcsak a beállítás, hanem a kaszni, a forma kialakítása is a versenyzőre van bízva, tehát igazán eleresztheti a fantáziáját az RC off-road kocsi tulajdonosa olyan irányba, amit mondjuk a normál méretű autójánál nem feltétlenül tehet meg.


Az RC Off-Road Autómodellező Egyesület minden évben több versenyt rendez.

– 2008–2016 között az Apajon megépített első pályánk adott helyet az egyesületi kupasorozatunk és a magyar bajnokság számtalan fordulójának, valamint helyszíne volt megannyi nagyszerű, modellezéssel eltöltött napnak – idézi fel Fally György.

Apaj Ring

 

A helységen belül később költöznie kellett a pályának, de támogatói segítséggel világszínvonalú, 340 méter hosszú terepet sikerült kialakítani.

Apaj Ring

 

S hogy mindezt közelebb hozzuk Heves megyéhez: április 30-án és május 1-jén Kápolnán lesz kétnapos bemutató a Macskaárvaház újabb önkéntes napjához kapcsolódóan (május 1-jén lesz a településen), így a focipálya melletti részen egy izgalmas pálya lesz a kis száguldó autóknak, amelyeket természetesen a látogatók is kipróbálhatnak.

Az egyébként állatbarát RC Off-Road Autómodellező Egyesület és a Macskaárvaház Alapítvány együttműködése akkor kezdődött, amikor az alapítvány által felkarolt sérült, esetenként lebénult cicák számára kerekes „mankót” készítettek az egyesületi tagok, így lehetővé téve a kisállatok mozgását.

Autószerelői szaktudás kell hozzájuk

Az RC off-road autók kezdetben robbanómotorral működtek, ma már inkább elektromos kivitelezésben lelhetők fel. A pályakialakításoktól függően, akár 200 kilométer/óra sebességgel is képesek száguldani, de a versenyek és pályák a jóval mérsékeltebb, 60-70 kilométer/óra sebességet teszik lehetővé. Ezek a különböző méretű kisautók azért különlegesek, mert szinte egy az egyben az általunk használt normál méretű és működésű személyautók, terepjárók kicsinyített másai. Az összerakásukkal foglalkozóknak tehát tökéletes autószerelői szaktudással kell rendelkezniük.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.