EUR: 323,16 Ft
CHF: 287,79 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Hódmezővásárhely

Rekordszámú népdaléneklő a BFMK-ban

Soha nem látott létszámban jelentek meg a Péczely Attila Városi Népdaléneklési Versenyen egyéni és csoportos produkcióikkal általános és középiskolás diákok a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

238 ifjú népdalénekes versenyzett

A verseny mintegy harmincéves hagyományra tekint vissza, és az elmúlt évek során mit sem veszített népszerűségéből, sőt. Idén rekordmennyiségű nevezés érkezett: 47 egyéni és 44 csoportos produkció jelezte részvételi szándékát a szervezőknek. Ez azt jelenti, hogy összesen 238 gyerek volt érintve a versenyben. A megmérettetés történetében még soha nem fordult elő, hogy ennyien érdeklődjenek iránta.


A zsűri többek között figyelt a tiszta intonációra, az előadásmódra, a ritmusra, valamint a szövegérthetőségre is

Az idei versenyt Kodály Zoltán emlékének ajánlották a szervezők, hiszen a zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója van 2017-ben.

A népdaléneklés több szempontból is fontos. Használják a hangszeres oktatásban, az elméleti képzésben, valamint a magánének tanításában is. A gyerekeknek pedig ez jó alkalom arra, hogy megmutassák tudásukat.


Pap Sámuel Csaba, Németh Kristóf, Fejes Panka Sára, Varga Sára, Árvai Nóra és Imre Orsolya Emma

Imre Orsolya Emma a Szent József Kertvárosi Katolikus Iskolából érkezett, hogy egyéni kategóriában mutassa meg énektudását. Orsi a táncon keresztül került közel a népdalokhoz, amelyeket nagyon szeret. Mivel azt a visszajelzést kapta, hogy szép hangja van, úgy döntött, elindul a versenyen. Iskolatársai – Varga Sára és Fejes Panka Sára – egy csoportos műsorszámot hoztak a megmérettetésre. A formációt két fiú társuk tette teljessé, név szerint Pap Sámuel Csaba és Németh Kristóf. A lányok elmondták, hogy nagyon szeretik ők is a népdalokat, és a mostani versenyre a következő hármassal készültek: Udvaromon hármat fordult a kocsi, Madárka, madárka, valamint Fehér fuszulykavirág.

A zsűri öt szempontot vett figyelembe az értékelésnél. Fontos volt a tiszta intonáció – ez a népdalok esetében különösen nagy hangsúlyt kap, hiszen nincs hangszeres kíséret, ami mankót jelenthetne az énekeseknek. Figyeltek továbbá az előadásmódra, a ritmusra, valamint a szövegérthetőségre is. Az is szempont volt az értékelésben, hogy a választott népdalok harmonizáljanak egymással, illetve az adott tanuló személyiségével.

Kapcsolódó Cikkek