EUR: 323,02 Ft
CHF: 286,71 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Rémes adat! Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák gyakorisága 20 év alatt

Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák előfordulásának gyakorisága 20 év alatt, az 1980-as évekhez viszonyítva a 2000-es években – állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szerdán közzétett jelentése, mely szerint a nagyobb arány egyrészt a jobb diagnosztika, másrészt a környezeti tényezők számlájára írható.

A 2000-es években a 14 évnél fiatalabbak közül 1 millióból 140 lett rákos évente a WHO lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) adatai szerint.


Az esetek majdnem egyharmada leukémia, ezt követik a központi idegrendszer daganatai (20 százalék) és a limfómák, vagyis a nyirokrendszer sejtjeit sújtó tumorok – olvasható a 62 országban körülbelül 300 ezer diagnosztizált esetet elemző tanulmányban.

“A növekedés egy része a jobb és korábbi diagnózis számlájára írható” – pontosított a tanulmány, azonban azt nem tették hozzá, mekkora hányad köszönhető a jobb módszereknek.

A gyermekrák gyakoriságának növekedését azonban más, külső tényezők is okozhatják, “például fertőzések vagy a környezetben jelenlévő szennyezőanyagok némelyike” – írták a kutatók.

A 15-19 éves korosztályban egymillió gyerekre 185 rákos megbetegedés jut minden évben – áll a Lancet Oncology című szaklapban közzétett jelentésben.

Ebben a korcsoportban a limfóma a leggyakoribb (23 százalék), megelőzi a karcinómát és a melanómát (21 százalék), melyek a bőrrák fajtái.

“A rák viszonylag ritka előfordulása ellenére a halálozások jelentős hányadát okozza a húsz évnél fiatalabbak körében” – hangsúlyozta a tanulmány jelentőségét Christopher Wild, az IARC igazgatója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Balliberális párttá vált a Jobbik

  Balliberális párttá vált a Jobbik

  Páros lábbal szállt bele Gyöngyösi Mártonba, volt pártja elnök-helyettesébe és az őt védő Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterbe Volner János, a Jobbikból a Mi Hazánk Mozgalomba igazolt képviselő.

 • 23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  Vélhetően 23-24 százalékkal bővült az építőipar teljesítménye 2018-ban az előző év azonos időszakához képest – kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az építőipar novemberi teljesítményéről kedden kiadott jelentést.

 • Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Természetkárosítás miatt jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság kedden azt a négy cseh állampolgárt, aki 2017 szeptemberében fokozottan védett szikibagolylepkékre vadászott a biharsági tájvédelmi körzetben – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.