EUR: 323,71 Ft
CHF: 277,63 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Belföld

Rémes adat! Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák gyakorisága 20 év alatt

Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák előfordulásának gyakorisága 20 év alatt, az 1980-as évekhez viszonyítva a 2000-es években – állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szerdán közzétett jelentése, mely szerint a nagyobb arány egyrészt a jobb diagnosztika, másrészt a környezeti tényezők számlájára írható.

A 2000-es években a 14 évnél fiatalabbak közül 1 millióból 140 lett rákos évente a WHO lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) adatai szerint.


Az esetek majdnem egyharmada leukémia, ezt követik a központi idegrendszer daganatai (20 százalék) és a limfómák, vagyis a nyirokrendszer sejtjeit sújtó tumorok – olvasható a 62 országban körülbelül 300 ezer diagnosztizált esetet elemző tanulmányban.

“A növekedés egy része a jobb és korábbi diagnózis számlájára írható” – pontosított a tanulmány, azonban azt nem tették hozzá, mekkora hányad köszönhető a jobb módszereknek.

A gyermekrák gyakoriságának növekedését azonban más, külső tényezők is okozhatják, “például fertőzések vagy a környezetben jelenlévő szennyezőanyagok némelyike” – írták a kutatók.

A 15-19 éves korosztályban egymillió gyerekre 185 rákos megbetegedés jut minden évben – áll a Lancet Oncology című szaklapban közzétett jelentésben.

Ebben a korcsoportban a limfóma a leggyakoribb (23 százalék), megelőzi a karcinómát és a melanómát (21 százalék), melyek a bőrrák fajtái.

“A rák viszonylag ritka előfordulása ellenére a halálozások jelentős hányadát okozza a húsz évnél fiatalabbak körében” – hangsúlyozta a tanulmány jelentőségét Christopher Wild, az IARC igazgatója.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Lebegés

  A nap képe: Lebegés

  A Cirkuszok Éjszakáján különleges műsorral tisztelegtek a 125 éves Fővárosi Nagycirkusz és a cirkuszművészet hagyományai, legendái előtt az Atlantic Flight – Nagycirkuszi Utazás vízi cirkuszának sztárjai, akik elképesztő mutatványokkal kápráztatták el a nézőket.

 • Irma néni folytatja

  Irma néni folytatja

  Román Józsefnét – vagy ahogy a gyerekek ismerik, Irma nénit – nemrégiben az ország legkedvesebb konyhásnénijének választották az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet versenyén.

 • Hatalmasra nő a családtámogatás

  Hatalmasra nő a családtámogatás

  A kormány változatlan intenzitással támogatja a magyar családokat, és jövőre minden eddiginél több pénzt fordít rájuk – mondta az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós.