EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Belföld

Rémes adat! Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák gyakorisága 20 év alatt

Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák előfordulásának gyakorisága 20 év alatt, az 1980-as évekhez viszonyítva a 2000-es években – állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szerdán közzétett jelentése, mely szerint a nagyobb arány egyrészt a jobb diagnosztika, másrészt a környezeti tényezők számlájára írható.

A 2000-es években a 14 évnél fiatalabbak közül 1 millióból 140 lett rákos évente a WHO lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) adatai szerint.


Az esetek majdnem egyharmada leukémia, ezt követik a központi idegrendszer daganatai (20 százalék) és a limfómák, vagyis a nyirokrendszer sejtjeit sújtó tumorok – olvasható a 62 országban körülbelül 300 ezer diagnosztizált esetet elemző tanulmányban.

“A növekedés egy része a jobb és korábbi diagnózis számlájára írható” – pontosított a tanulmány, azonban azt nem tették hozzá, mekkora hányad köszönhető a jobb módszereknek.


A gyermekrák gyakoriságának növekedését azonban más, külső tényezők is okozhatják, “például fertőzések vagy a környezetben jelenlévő szennyezőanyagok némelyike” – írták a kutatók.

A 15-19 éves korosztályban egymillió gyerekre 185 rákos megbetegedés jut minden évben – áll a Lancet Oncology című szaklapban közzétett jelentésben.

Ebben a korcsoportban a limfóma a leggyakoribb (23 százalék), megelőzi a karcinómát és a melanómát (21 százalék), melyek a bőrrák fajtái.

“A rák viszonylag ritka előfordulása ellenére a halálozások jelentős hányadát okozza a húsz évnél fiatalabbak körében” – hangsúlyozta a tanulmány jelentőségét Christopher Wild, az IARC igazgatója.

Kapcsolódó Cikkek

  • Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

    Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

    Felértékelődött a polgárőrség szerepe abban, hogy “gyermekeink és unokáink időszakában” is fennmaradjon az a nyugalom és biztonság, ami napjainkban Magyarországot jellemi – fejtette ki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szombaton az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pécsi közgyűlésén.

  • Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

    Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

    Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra – közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII.