EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Robusztus katonai parádéval ünnepelték Kim Ir Szen születésének évfordulóját

Robusztus katonai parádéval és erőfitogtatással ünnepelték meg Phenjanban az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóját szombaton, miközben a növekvő feszültségek miatt egy amerikai hadiflotta közeleg az ország partjai felé.

A díszszemlén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság jelenlegi legfőbb vezetője, Kim Dzsong Un elnökölt a nagyapjáról, Kim Ir Szenről elnevezett téren, miközben szoros alakzatokban és több száz teherautón felvonult a katonaság az állami televízióban mutatott képek szerint.


Most először vonultattak fel vontatókon egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) típust, amely a dél-koreai hírügynökség szerint valószínűleg még fejlesztés alatt áll.

Az 1912-es születésnap megünneplésén kívül a cél az is volt, hogy megmutassák a világnak, ezen belül első sorban az Egyesült Államoknak, Dél-Koreának és Japánnak az ország katonai hatalmát.

Több megfigyelő szerint elképzelhető, hogy a jeles nap alkalmából újabb provokatív rakétakísérleteket vagy akár kísérleti atomrobbantást is végrehajtsanak.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön azt ígérte, hogy “kezelni fogják” az észak-koreai katonai fejlesztések jelentette fenyegetést, és bejelentette, hogy útnak indítanak a félsziget felé egy repülőgéphordozót és három rakétákkal felfegyverzett kisegítő hadihajót.

Az ünnepség egyik felszólalója, az ország második számú vezetőjének vélt Csö Rjong Hö, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának elnökségi tagja, a központi bizottság titkára azzal vádolta Washingtont, hogy “háborús helyzetet hoz létre”, és azzal fenyegetőzött, hogy “egy totális háborúra totális háborúval válaszolnak, atomtámadásra pedig saját stílusú atomtámadással”.

Kapcsolódó Cikkek