EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,29 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Székesfehérvár

Rönköt kaptak, obeliszket tolnak vissza

Április 23-án, vasárnap egy 1,14 méter magas obeliszket indított útnak Sopronba az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar GEO Intézetének huszonkét hallgatója. A Visszatolás 2017 elnevezésű hallgatói kezdeményezés előzménye, hogy 2014-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem – ahonnan a földmérők akkor igazoltak át – diákjai egy rönköt toltak Sopronból Székesfehérvárra.

A selmeci diákhagyományokat ápoló intézmények, karok, szakok kapcsolata több évtizedes, évszázados múltra nyúlik vissza – emlékeztetett Busics György, a GEO intézetigazgatója és Varga Csaba, az Óbudai Egyetem kancellárhelyettese.


– Amikor ez a rönk érkezett, akkor dőlt el végérvényesen, hogy a Geoinformatikai Kar megmarad Székesfehérváron. Bízunk benne, hogy ez így is lesz hosszú évtizedeken keresztül – mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. A politikus kiemelte: szerkezetileg ugyan már nem tartozik egybe a soproni egyetem és a Geoinformatikai Kar, mégis nagyon fontos, hogy a több mint háromszáz éves múltra visszatekintő selmeci hagyományokat megőrizzék a diákok.

Az obeliszket köszönetként, az örök barátság jegyében szeretnék eljuttatni Sopronba Fotó: K. Mátyás Bertalan

– Az új kar elindításakor határoztunk arról, hogy minden olyan hagyományt továbbviszünk, melyek a hallgatói közösséget, valamint az oktatás minőségét erősítik. Meggyőződésem, hogy a selmeci hagyományokat mindenképpen meg kell őriznünk. Tanulóink mostani nemes gesztusa is az összetartozás érzését erősíti majd az intézmények között – mondta Györök György, a fehérvári kar dékánja.


2014-ben a Geoinformatikai Kar közvetlenül a megszűnés előtti pillanatokban kivált a Nyugat-magyarországi Egyetem kötelékéből és az Óbudai Egyetemhez csatlakozott. Akkor a Nyugat-magyarországi Egyetem diákjai egy rönköt toltak Sopronból Székesfehérvárra. A selmeci hagyományok sorában e jeles eseményt megelőzte az, hogy először 1989-ben egy csillét toltak el Miskolcról Sopronba, 2002-ben pedig rönköt vittek Sopronból Miskolcra. Azóta került rönk és csille Selmecbányára, Dunaújvárosba is.

Fésűs Csaba főszervező, Valéta-elnök kiemelte: a mészkőből faragott obeliszket köszönetként, az örök barátság jegyében szeretnék eljuttatni Sopronba. A három megyén átívelő túra alatt a huszonkét fős társaság a Székesfehérvár – Bodajk – Dudar – Bakonybél – Pápa – Vásárosfalu – Fertőszentmiklós – Sopron útvonalat követi. Az 1,14 méter magas obeliszken látható a geoinformatikai és a soproni kar három címere is.

Volt geós diákok egy csoportja — saját elnevezés szerint „Kemény mag” —, a selmecbányai diákhagyományok lelkes hívei és támogatói 1997 óta minden évben ellátogatnak az ősi alma materhez, hogy tisztelegjenek a régi selmecbányai akadémia előtt. 2011-ben egy mészkőből faragott emlékkövet állítottak fel, amely az első szintezési hálózat fő alappontjainak kicsinyített mása, benne a földmérő, a bányász és az erdész szakok jelvényeivel, a földmérőcímer alatt beépített magassági jegy a szakmaiságot hivatott szimbolizálni. Ennek, pontosabban a nadapi szintezési alappontnak a mása lesz az az obeliszk, amelyet a fiatalok most visznek.

A soproni egyetemisták is örülnek, hiszen – mint mondták – a székesfehérvári hallgatók az elszakadás ellenére továbbra is selmeci diákok maradnak.

Kapcsolódó Cikkek