EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,77 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Miskolc

Sárkányos kalandok a diósgyőri várban

Szent György-napi csetepatéval, sárkánytűzzel és csillaglessel ünnepelték Szent György legendás alakját a diósgyőri várban. A Sárkányölő lovagok éjszakáján megtudhattuk, hogy ki alapította a Szent György Lovagrendet, és az is, hogy mi történik, ha Szent György-nap előtt gyíkot simogatunk.

Ki ne ismerné a népmesék hétfejű sárkányát, aki elrabolta a királykisasszonyt, és akit a legkisebb királyfi győz le. Minden kornak megvan a maga sárkánya és a hős lovagja, aki megmenti az ártatlanokat a gonosztól. Szent György a lovagok oltalmazójaként nem csupán a középkorban állt példaként az emberek előtt; legendája azt üzeni, hogy a hit és az akarat legyőzi a gonoszt, bármilyen alakban is jelenik meg. Szent György napját a tavasz kezdeteként is számon tartják, ezért a legendás lovag kalandjai mellett a kapcsolódó néphagyományokat is megismerhették a látogatók a diósgyőri várban.


Fellobbant a sárkányok tűze – fotó: Lokál

A programok között az Egri Vitézlő Oskola legbátrabb vitézei a török időket elevenítették fel, Szent György alakját pedig a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend idézte meg látványos drámajáték keretében. De a sárkányok tüze is fellobbant a Vaga Banda Tűzzsonglőrök bemutatóján.

Tűzzsonglőrök és hagyományorzők elevenítették fel Szent György legendját – fotó: Lokál

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.