EUR: 322,35 Ft
CHF: 281,70 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb XIV.kerület

Segítő kezet nyújtott a kormány a felújításhoz

Száznegyvenkétmillió forinttal támogatja a kormány a tavaly októberben leégett zuglói zsinagóga felújítását. A tűzben megsérült az épület szerkezete, valamint elpusztultak a tóratekercsek is.

Mindezt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jelentette be. Hozzátette, a valamivel több mint százéves épület történetében nem ez az első tragédia, hiszen a holokauszt idején a Thököly úti nyilasházból a nyilasok ide hozták, itt kínozták, gyilkolták meg zsidó áldozataikat.
– Az épületet nemcsak renoválni szeretnénk, hanem meg akarjuk újítani, hogy az a „jövőt szolgálja”, ugyanakkor szeretnénk, ha visszanyerné eredeti külső formáját – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, aki hozzátette: reményei szerint a jövő évi pészahot már a felújított zsinagógában ünnepelheti a zuglói zsidó közösség.


Az októberben kiégett zuglói zsinagóga belső terének egy részlete (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Heisler András szólt arról is, hogy a tűz után a magyarországi és külföldi közösségek példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot, sokan segítettek, hogy a közösség elkezdhesse a romok eltakarítását, az újjáépítés tervezését.
– Ez az összefogás pozitív jövőt jósol. Rengeteg tervünk van, és nemcsak épületeket, hanem közösségeket is szeretnénk építeni.
A felújítás bejelentésekor Kardos Péter főrabbi, a Thököly úti zsinagóga rabbija felidézte, hogy a Thököly úti villaépületet 1930-ban vásárolta meg és alakította ortodox zsinagógává a zsidó imaegylet.
– Az épületet kiégéséig egy körülbelül kétszáz tagú neológ közösség használta, és éppen a Tóra örömünnepén égtek el a zsinagóga tóratekercsei, a zsinagóga legdrágább tartozékai – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.