EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb XIV.kerület

Segítő kezet nyújtott a kormány a felújításhoz

Száznegyvenkétmillió forinttal támogatja a kormány a tavaly októberben leégett zuglói zsinagóga felújítását. A tűzben megsérült az épület szerkezete, valamint elpusztultak a tóratekercsek is.

Mindezt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jelentette be. Hozzátette, a valamivel több mint százéves épület történetében nem ez az első tragédia, hiszen a holokauszt idején a Thököly úti nyilasházból a nyilasok ide hozták, itt kínozták, gyilkolták meg zsidó áldozataikat.
– Az épületet nemcsak renoválni szeretnénk, hanem meg akarjuk újítani, hogy az a „jövőt szolgálja”, ugyanakkor szeretnénk, ha visszanyerné eredeti külső formáját – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, aki hozzátette: reményei szerint a jövő évi pészahot már a felújított zsinagógában ünnepelheti a zuglói zsidó közösség.


Az októberben kiégett zuglói zsinagóga belső terének egy részlete (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Heisler András szólt arról is, hogy a tűz után a magyarországi és külföldi közösségek példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot, sokan segítettek, hogy a közösség elkezdhesse a romok eltakarítását, az újjáépítés tervezését.
– Ez az összefogás pozitív jövőt jósol. Rengeteg tervünk van, és nemcsak épületeket, hanem közösségeket is szeretnénk építeni.
A felújítás bejelentésekor Kardos Péter főrabbi, a Thököly úti zsinagóga rabbija felidézte, hogy a Thököly úti villaépületet 1930-ban vásárolta meg és alakította ortodox zsinagógává a zsidó imaegylet.
– Az épületet kiégéséig egy körülbelül kétszáz tagú neológ közösség használta, és éppen a Tóra örömünnepén égtek el a zsinagóga tóratekercsei, a zsinagóga legdrágább tartozékai – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.